Најновије

ОШТРО СЕ СУКОБИЛИ ЗБОГ АРТЈОМОВСКА: Руске снаге ослобађају стратешки град на западу Доњецке народне републике

У борбама за Артјомовск, који је важан стратешки град на западу Доњецке народне републике, води се жестока борба, потврђују обе зараћене стране.

Фото: Јутјуб

Председник Доњецке народне републике Денис Пушилин изјавио је да руске снаге ослобађају кућу по кућу, улицу по улицу. Украјинци се грчевит бране и шаљу појачања да би сачували тај транспортни чвор преко кога Украјинци добијају муницију и све друго што је потребно њеној војсци на оном делу Донбаса који још контролишу.

Амерички лист "Њујорк тајмс" пише о тешким губицима украјинске војске код Артјомовска и да број погинулих и рањених стално расте. У болнице је крајем минуле седмице било довезено око 240 војника са прострелним ранама, а неки су добили потрес мозга. Лист пише да Кијев стално шаље појачање у Артјомовск - специјалце, али и слабије припремљене борце територијалне одбране. Само у недељу је украјинска војска изгубила око 50 људи. Уништени су њихове три хаубице и три тенка, као и 14 оклопних возила.

Портпарол министарства одбране Русије генерал Игор Коношенков казао је да су авиони руског ратног ваздухопловства ракетирали украјинску 17. тенковску бригаду и убили више од 100 војника. Током товарења оклопних возила у железничке вагоне на станици Мојсејевка у Дњепропетровској области, уништено је осам оклопних возила.

На том делу фронта много је пољских плаћеника. Заробљени украјински војници тврде да су зараде плаћеника смањене. Раније су они дневно зарађивали до 1.500 евра, а сада им је зарада смањена за 500 евра.

Амбасадор Пољске у НАТО Томаш Шатковски изјавио је да су војна складишта западних земаља осетно испражњена. Он је објаснио да је смањење војне помоћи Украјини "природни процес".

- Код западних земаља се осећа замор јавног мњења које је раније било одлучно да се подржи Украјина - казао је Шатковски.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко дошао је у сукоб са председником Зеленским. Кличко тврди да је у Кијеву отворено више од 430 места где се грађани могу угрејати. На другој страни, руководилац фракције партије "Слуга народа" у украјинској Ради Давид Арахамија каже да 20 одсто места где би се људи могли угрејати не функционише.

- Набавили смо више од 400 генератора и још сто су нам поклонили волонтери и добротворне организације. Кијев ће ускоро добити 12 покретних модулних топлана - казао је Кличко, и додао да се мора знати да ће бити прекида струје, као и да је могуће да се један број становника евакуише у Кијевску област.

Истовремено, портпарол Кремља Дмитриј Песков је демантовао изјаву директора украјинског "Енергоатома" Петра Котина, који је рекао да ће руске снаге напустити Запорошку атомску централу. Песков је категорично рекао да ће руска војска остати на местима где је и до сада била и да ће бранити нуклеарку.

Песков је изјавио и да Москва поздравља напоре неких земаља, укључујући и Ватикан, да помогну у решавању ситуације у Украјини, али да такви предлози нису могући због става Кијева.

Трећина хаубица у квару

Амерички новинари пишу да је од 350 хаубица које је добила Украјина око трећине у квару.

Због тога су морали у Пољској да организују ремонтне погоне. Један број хаубица није намењен за такав интензитет паљбе, па се зато и кваре.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА