Најновије

НЕБЕНЗЈА МАТИРАО АМЕРИКАНЦЕ "Кривац се сам ода"

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја изјавио је да Русија више неће покретати гласање о нацрту резолуције о међународној истрази диверзија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, наводећи да је гласање показало реалан однос према том питању.

Фото: ria.ru

Он је коментарисао и реакцију америчког представника на нацрт резолуције.

Наиме, заменик америчког амбасадора Роберт Вуд је изјавио да САД категорички одбацују „неутемељене оптужбе Русије против САД у вези са диверзијама“, тврдећи да САД ни на који начин у то нису умешане.

Према речима Вуда, руски нацрт је покушај да се дискредитује рад националних истрага које су у току и да се доведу у питање било какви закључци који се не подударају предестинираним и политичким ставовима Русије.

- То није био покушај да се дође до истине - рекао је Вуд.

Небензја је на то узвратио:

- Имам питање за америчког представника: шта је то предестинирано нашао у нашој резолуцији? Ми имамо пословицу: кривац се сам ода - рекао је он.

У резолуцији се не помиње нити указује на умешаност Америке или било које друге земље.

Руски амбасадор је рекао и да не треба бити ни детектив или аналитичар да би се схватило да САД и њихови савезници покушавају да заметну трагове, између осталог тако што објављују бесмислене верзије и одбијају да говоре о чињеницама које не одговарају Вашингтону.

Подсетимо, Савет безбедности није усвојио руско-кинеску резолуцију којом се позива на формирање међународне комисије под окриљем УН која би спровела истрагу о диверзијама.

За нацрт резолуције су били само Кина, Русија и Бразил, док су остали били уздржани.

Поред Кине, коаутори руске резолуције били су и Белорусија, Северна Кореја, Сирија, Еритреја, Никарагва, Венецуела.

Заменик руског амбасадор Дмитриј Пољански рекао је да ће Данска, Шведска и Немачка морати да известе о резултатима истраге о диверзијама на гасоводима.

Према његовим речима, Русија није гајила илузије да ће западне земље допустити да резолуција буде усвојена.

Он је у интервјуу за Спутњик додао да је Запад извршио снажан притисак на чланице СБ УН да не гласају за руски нацрт.

- Сви остали (који су се уздржали а нису део западног блока) су се уплашили да нас отворено подрже. Као и увек наши бивши западни партнери извршили су снажан притисак. Јасно су ставили до знања да нису заинтересовани за гласање којим би била подржана руска резолуција - додао је Пољански.

Више америчких савезника тврдили су током дискусије о резолуцији да Русија има предрасуде према једној држави.

Већи део оних држава које су се уздржале приликом гласања позивале су се на то да Данска, Шведска и Немачка већ воде истрагу због чега наводно међународна истрага није потребна.

Заменик амбасадора Велике Британије Џејмс Кариуки је изјавио да Лондон подржава комисије за истраге када им мандат да генерални секретар.

- Имајући у виду да се воде националне истраге не сматрамо да је прихватљиво да се иницира таква комисија. Током преговора постало је јасно да Русија није озбиљно заинтересована за објективну истрагу. Прошлог месеца амбасадор Русије је рекао да Русија са великом дозом сигурности већ зна које дигао у ваздух гасоводе и како. Циљ Русије у овом процесу је да политизује питање и да делује против једног другог члана СБ УН - рекао је он.

Сличне ставове изнели су и представници Француске и неких других чланица СБ УН.

Реакција Херша

Амерички новинар који је спровео своју истрагу о диверзијама Симур Херш изјавио је да није изненађен исходом у Савету безбедности.

- Наравно. Шта ће им то? Шта сте од њих очекивали? Вест би била да је било другачије….. Интересантно је испало са Бразилом - прокоментарисао је он.

О ситуацији у Бахмуту и Авдејевки прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА