Најновије

БОЦАН-ХАРЧЕНКО: Ситуација на КиМ опасна, може доћи до обнове крвопролића

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да је ситуација на Косову и Метохији опасна, као и да би могла да доведе до обнављања крвопролића.

Александар Боцан-Харченко (Фото: Амбасада Русије у Београду)

"Ова ситуација је опасна, јер би могло да дође до избијања још већег сукоба, конфликта и обнављања крвопролића на северу Косова, а то да може да доведе и до ширења тензија на цео Балкан, или бар на један део балканског региона", рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за РТ Балкан.

Он је додао да Европска унија и Запад у целини све време показују једностран приступ у решавању проблема.

"Тешко да можете да нађете неки случај или етапу у решавању проблема у бившој Југославији, почевши од 1991. године, када је Европска унија имала потпуно непристрасан став. И стремљење да се подржи противник Србије увек је било присутно, посебно у решавању проблема Косова", навео је Боцан-Харченко, додавши да је Русија подржавала почетак преговора Београда и Приштине, али да није имала било какве илузије, те да ЕУ није одиграла улогу поштеног посредника.

Нагласио је да су договори постигнути пре више од 10 година, а пре свега формирање Заједнице српских општина, остали само на папиру.

"Да је постојала жеља таквог посредника као што је Европска унија, коју подржава Америка, они би врло лако убедили Приштину да спроведе потписано. Јасно је да није било такве жеље, али је постојала жеља да хушкају Приштину да тај документ користи само као параван да би се припремила за успостављање потпуне контроле над севером Косова", рекао је руски амбасадор.

Он је истакао да није тачно да је Приштину тешко дисциплиновати, већ да се на тамошње власти уопште и не врши притисак, као и да су санкције које трпи Приштина "лицемерје и фарисејство".

"У таквој ситуацији, приштински режим може да ради шта му падне на памет и да праволинијски штити само своје интересе. А њихов интерес сигурно није нормализација односа са Београдом и гаранција безбедности и нормалног живота за Србе на северу, него наметање пуне контроле на целој територији аутономне покрајине, укључујући и делове где живе Срби, и то је циљ", оценио је амбасадор.

Коментаришући опозиционе протесте који се одржавају у Србији, Боцан-Харченко је навео да се такви протести нису десили само једном, као и да је реч о очигледном притиску на руководство Србије, председника Вучића и владу "на свим фронтовима".

"Први фронт је Косово, други Београд или обрнуто. Циљ или задатак Запада је промена политике Србије, Западу су крајње неопходне две ствари, признање или подршка Србије антируским санкцијама и, наравно, признање Косова", поручио је руски амбасадор.

Он је додао да Запад не може да се помири са тим да је Србија против антируских санкција, те да не дозвољава да се заврши формирање антируске баријере у источној Европи.

"То је озбиљан проблем, пропуст, како они сматрају, и настављају тако да мисле без обзира на тврду позицију коју заступа председник Вучић, да је могуће Србију до краја стиснути. Немамо повод да сумњамо да ће председник и влада у Београду остати при одлукама које су донете пре годину дана. Али Запад тако мисли и наставља са притисцима", рекао је руски амбасадор.

Признање независности Косова је, како каже, завршетак "косовског пројекта", дељељење и слабљење Србије.

"Важна је намера Запада да, у садашњој ситуацији имајући у виду и Украјину, покаже да се у делу Косова све завршило мирно и уз компромис, да је Београд признао Косово, а са признањем Косова, заједно иде и то и да је агресија НАТО-а била оправдана. Запад хоће признање Косова као оправдање своје агресије, својих потеза, у време конфликта на Косову, и уопште у бившој Југославији", закључио је Боцан-Харченко.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА