Најновије

ПОКАЈАЊЕ УТИЦАЈНОГ АМЕРИЧКОГ ПОЛИТИЧАРА: Признање независности "Косова" је била грешка Сједињених Америчких Држава

Мортон Халперин, кога је 1998. Мадлен Олбрајт поставила на место директора за планирање политике Стејт департмента, изјавио је да америчко признање једнострано проглашене независности "Косова" била грешка.
Вашингтон / Пиксабеј

Вашингтон / Пиксабеј

"Мислим да је била грешка признати Косово. Договор је био да КиМ буде под надзором Савета безбедности Уједињених нација, да се будућност КиМ одреди преговорима релевантних страна, укључујући Србе и Албанце на КиМ, које би затим одобрио СБ УН", рекао је Халперин у интервјуу новинару РТ Афшину Ратансију у емисији "Гоинг андерграунд".

Званичник у администрацијама председника САД Линдона Џонсона, Ричарда Никсона, Била Клинтона и Барака Обаме, бивши саветник Сорошеве Фондације отворено друштво и професор на више престижних америчких универзитета напомиње да су "одлуке да се прогласи независност Косова и да се оно призна биле грешке, и да представљају кршење Резолуције (1244) СБ УН, која је ставила КиМ под надзор СБ УН. Заиста жалим што је тако било".

Међутим, он истовремено остаје при ставу да не жали што је НАТО извршио агресију на Србију 1999. године, изузимајући бомбардовање кинеске амбасаде у Београду, за које каже да никад није успео да установи шта је заправо довело до тога, пише Раша Тудеј.

Халперин је такође надгледао састављање извештаја познатог као Пентагонови документи које је "Њујорк тајмс" објавио 1971. године, а, који су открили размере катастрофе у америчком империјалистичком рату против Вијетнама.

Он је пре тога доспео на "списак непријатеља" бившег Ричарда Никсона, након што је први директор ФБИ Џеј Едгар Хувер рекао бившем председнику САД да би Халперин могао бити иза цурења информација "Њујорк тајмсу" 1969. године о америчкој кампањи бомбардовања Камбоџе.

Прочитајте ОВДЕ о борбеним дејствима групе Дњепар армије РФ

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА