Најновије

Република Српска прекида дипломатске односе са САД и Великом Британијом

Председник Републике Српске Милорад Додик саопштио је данас да је на састанку Савета коалиције која врши власт у Републици Српској у четвртак одлучено да се сачини информација о доношењу одлуке у НСРС и Влади Републике Српске о престанку контаката с америчким и британским дипломатама и амбасадама у БиХ.

Република Српска (Фото: Влада РС)

У саопштењу, које у целости преноси РТРС, наводи се да се формира тим који ће сачинити свеобухватну информацију о антидејтонском деловању америчких и британских дипломата и амбасада, као и њиховом мешању у унутрашње ствари БиХ.

Дејтонски споразум нису потписале САД ни Велика Британија, они нису ти који би могли да тумаче Дејтонски споразум јер је то ствар страна потписница споразума и његових анекса.

Република Српска је потписник Анекса, а поготово Анекса 4, који је Устав БиХ, и Анекса 10 о високом представнику. Америчке и британске дипломате и амбасаде систематски руше Устав БиХ и друге анексе, а поготово Анекс 10 о високом представнику, перманентно, а поготово у посљедњем случају када без обавезне одлуке Савета безбедности УН-а подржавају приватно неименовано лице за високог представника.

Поред тога, амбасадор САД отворено подржава позивање на оружје муслимана у БиХ солидаришући се с изјавом реису-л-улеме Кавазовића о дизању на оружје муслимана у БиХ. То је за Србе неприхватљиво и спречава било какву комуникацију с неведеним структурама, јер такво понашање је директан ударац могућем помирењу у БиХ.

Стога смо присиљени да обуставимо све контакте са горе наведеним представницима амбасада. Контакте ће обуставити представници власти у Републици Српској и представници Срба на нивоу БиХ, од Председништва БиХ, Савета министара, Парламентарне скупштине и свих других именованих од стране Срба запослених у заједничким институцијама.

Влада Републике Српске ће такву одлуку донети током идуће седмице, а Народна скупштина на првом редовном заседању, уколико се не одлучи да се организује ванредна седница Скупштине по овом питању.

На ово су нас присилиле америчка и британска страна, јер очигледно да поред свих досадашњих кршења Дејтонског споразума, а поготово Анекса 4 и Анекса 10, припремају још једну превару и отимачину у вези с имовином, која несумљиво и без дилеме припада Републици Српској.

Било какво предузимање мера наведених непријатеља српских интереса које се тичу имовине Републике Српске, довешће до одлука које ће заштитити њен суверенитет и додатно изградити њен државни капацитет, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА