Најновије

ШВАЈЦАРСКИ СТРУЧЊАК: Да ли је корона изашла из пећине у Кини

Неколико људи је 2013. године сишло у једну пећину у Кини и тада је пронађен вирус који је био јако сличан ковиду 19, чак 96 одсто, тврди швајцарски стручњак

Пандемија (Илустрација: Pixabay)

Постоји могућност да коронавирус већ осам година живи међу људима, да се појавио 2013. године када је неколико људи сишло у једну пећину у Кини, хиљаду километара удаљену од Вухана, места где је званично забележен први случај заразе, тврди Дидије Пите, шеф службе за превенцију и контролу заразних болести Универзитетске болнице у Женеви.

„Остаје нејасно да је 2013. године у Кини, око 1.100 километара од Вухана, у пећинама које су истраживали спелеолози, пронађен вирус који је био врло сличан, око 96 одсто, ковиду 19 и он је могао да зарази људе који су радили у тој пећини. И остаје нејасно да је овај вирус можда открила једна од лабораторија у Вухану. Тамо постоји неколико лабораторија које раде са вирусима корона.

Људи који раде у тим лабораторијама објавили су дисертације. Али ове дисертације су нестале. Осим тога, када радите на новом вирусу, он је замрзнут. Али показало се да лабораторија није пронашла овај примерак. И то је помало забрињавајуће”, изјавио је овај чувени  је швајцарски проналазач формуле за дезинфекцију руку за “Спутњик”.

Научник истиче да то не значи да је САРС-КоВ-2 створен у лабораторији, „али говори о томе да се од нас можда крило да је већ 2013. године, пре осам година, откривен вирус веома сличан ковиду 19“.

„А да би вирус постао пандемија, потребно је да неко време циркулише у природи. Дакле, можда је овај вирус са нама много дуже него што можемо да замислимо“, констатовао је он.

Експерт сматра да су постојали и други директни показатељи за то.

„Тако су у јесен 2019. године у области Вухана одржане војне олимпијске игре. И један број тимова разболео се од симптома сличних грипу. Било је и спортиста који због тога нису могли да учествују на играма, што је необично за војне спортисте. Значи, вирус је већ постојао и постоје докази да је овај вирус био и у Европи, чак и пре него што је објављено“, објаснио је Пите а преноси Спутњик.

Пите је нагласио да ова ситуација заслужује детаљну истрагу. Не само да би се боље разумело колико је времена потребно да се вирус развије до размера пандемије, већ и „како би се следећи пут боље реаговало у смислу спречавања сличних ситуација“.

Шта Запад спрема, сазнајте ОВДЕ.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА