Најновије

ВЛАСТ ХОЋЕ ДА МЕЊА УСТАВ СРБИЈЕ! Огласио се Дачић и открио датум!

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас, на седници Одбора за уставна питања и законодавство, којој је присуствовао и део опозиције, да процедура измена Устава у области правосуђа, укључујући и одржавање референдума, треба да буде завршена до средине фебруара 2022. године, односно у овом сазиву скупштине.

Ивица Дачић. (Фото: Јутјуб)

Према његовим речима, Венецијанска комисија је 15. октобра дала позитивно мишљење на уставне амандмане што је, како је рекао, био важан корак за наставак процедуре.

Дачић је додао да би сада, на некој од наредних седница Венецијанске комисије, Србија требало да добије мишљење о Нацрту закона о референдуму.

„Била би катастрофа да процес не завршимо због Закона о референдуму. Морамо да урадимо све да би тај предлог закона о референдуму добио позитивну оцену“, рекао је Дачић.

Он је казао да је темпо којим се иде доста добар, те поновио да се измене Устава односе само на област правосуђа, а њима се предвиђа да судије и тужиоце више не бира парламент.

Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић најавила је да ће следећег уторка бити одржана још једна седница одбора на којој ће бити усклађен са препорукама Венецијанске комисије и предлозима које је опозиција данас дала на седници.

„Још једном ћемо упутити Венецијској комисије текст на хитно мишљење после чега ће бити усвојен коначан текст акта о промени Устава“, рекла је Жарић Ковачевић.

На седницу одбора у договору са Венецијанском комисијом позвана је и ванпарламентарна опозиција, односно учесници међустраначког дијалога, са и без европарламентараца, а одазвало се свега неколико њих.

Седници су присуствовали представници Српске радикалне странке, Доста је било, Грађанског демократског форума, Демократа Србије, Здраве Србије, а није дошао нико из такозване „бојкот опозиције“.

Заменик председника СРС Александар Шешељ критиковао је што се Устав мења како би се испунила обавеза према међународним организацијама, наводећи да би промена Устава требало да сазри прво у српском друштву.

Упитао је и како се дошло до закључка да ће промене Устава допринети повећању инвестиција у нашу земљу.

Говорећи о томе да се судије висе неће бирати у скупштини, Шешељ је казао да избор судија у парламенту гарантује транспарентност, јер се све одвија пред очима јавности.

Одбацио је аргумент да се променом начина избора судија смањује политизација судства, јер, како каже, скупштина је по правилу хетерогена, без обзира на тренутно стање.

Раније данас, лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да неће присуствовати седници, јер се, каже, Двери противе промени Устава у скупштини без опозиције.

Слично је рекао и председник ДС Зоран Лутовац, указујући да се „у нелегитимном парламенту не може расправљати о променама Устава“.

Антифа терористи прекинули богослужење! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА