Најновије

МРАЧНЕ ПРОГНОЗЕ - ЦЕНЕ ХРАНЕ ЋЕ НАСТАВИТИ ДА РАСТУ: Ово ће бити главни разлог поскупљења - државе већ ограничавају извоз

Недостатак азотног ђубрива у свету који се користи за повећање приноса може утицати на цене хране следеће године. Глобалне цене азотног ђубрива су на највишим нивоима у последњих десет година. Продаја храњивих материја за усеве износила је 53 милијарде долара прошле године, а цене су до сада ове године веће за најмање 80 одсто, наводи "Аргус медиа".

Маркет (Фото: Pixabay. com)

Ђубрива на бази азота добијају се из природног гаса, а већи трошкови за гориво су довели до тога да произвођачи смање производњу, подстичући цене храњивих материја навише.

Пољопривредници користе азот за повећање производње кукуруза, репице, пшенице и других усева, примењујући га пре сезоне садње. Али по садашњим ценама, фармери у Северној Америци морали су да одложе његову куповину, што би могло да доведе до журне куповине следећег пролећа и да многе остави без те робе, каже Дарен Копок, извршни директор Удружења пољопривредних трговаца у САД.

Копок каже да САД имају довољно залиха азота за примену пре зиме, али напомиње да ће с обзиром на цене „бити много људи који ће чекати и гледати“.

„Ако се сви у пролеће помуче да би добили довољно, нечији кукуруз неће бити покривен“, упозорава стручњак. То би онда могло довести до виших цена меса и хлеба 2022. године.

Према саопштењу "ЦФ Индустриес", једном од највећих произвођача азотних ђубрива са седиштем у САД-у, снажна глобална потражња за храњивим материјама за усеве могла би да потраје најмање до 2023. године.

Норвешки кооперант ЦФ-а, "Јара интернешенел" такође је недавно упозорио да би растуће цене ђубрива могле повећати трошкове хране, па чак и довести до глади у неким деловима света.

Главни произвођачи ђубрива Русија, Кина и Турска саопштили су да ће ограничити извоз храњивих материја за усеве како би се ухватили у коштац са домаћим порастом цена хране.

Према извештају Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), цене хране скочиле су на највиши ниво у последњих 10 година прошлог месеца, достигавши врхунац од јула 2011. године и продуживши раст од 30 одсто забележен прошле године. Пораст је вођен повећањем усева житарица као што су пшеница и биљна уља.

Извор: RT/Восток

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА