Најновије

Јапански лек који Србија добија за корону – упутство звучи застрашујуће

Кад је Ани Љ. дијагнозирана корона, главна терапија био је јапански лек "хаифуканг", а једино што је могла да схвати с натписа на кутији је да су у питању фавипиравир таблете. Није јој то много значило.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

„Докторка ме је питала да ли планирам трудноћу у наредним месецима, и кад сам рекла не, преписала ми овај лек. Пила сам првог дана два пута по осам таблета, следећа четири два пута по три. Онда сам нашла упутство на српском. Испоставило се да безбедност тог лека уопште није довољно испитана, позивају се на студију спроведену на пацовима, а листа нежељених реакција је подугачка“, каже Ана.

Упозорења су уоквирена већ на почетку. Има их пет:

„1 – С обзиром да се забележена тератогена и ембриотоксична дејства у студијама фавипиравира на животињама, лек немојте примењивати код жена за које се зна или за које се сумња да су трудне.

2 – Када примењујете лек фавипиравир код жена које могу да рађају, пре почетка терапије потврдите да је резултат теста трудноће негативан. Објасните све ризике детаљно и упутите пацијенткиње да са партнером користе најефикасније методе контрацепције за време односа током терапије и 7 дана након завршетка лечења (мушкарци морају да носе кондом). Осим тога, упутите пацијенте да не смеју да имају сексуалне односе са трудницама.

4 – Пре третмана детаљно писмено објасните ефикасност и ризике (укључујући ризик од изложености фетуса) пацијентима или члановима њихових породица и обезбедите њихов писани пристанак.

5 – Пажљиво испитајте неопходност примене лека фавипиравира пре употребе.“

У делу који указује на могуће нежељене реакције наводи се да „за примену тренутно одобрених доза недостаје адекватно искуство“, док прва реченица, кад су у питању предострожности, гласи: „Није спроведена ниједна клиничка студија која би испитала ефикасност и безбедност фавипиравира у одобреним дозама“.

Напоменуто је, између осталог, и да „у једномесечној студији на псима старим 8 недеља забележени су смртни случајеви након 20. дана са дозом од 60мг/кг/дан која је била мања од леталне дозе за младе псе. Код јувенилних животиња (пацова старих 6 дана и паса старих 8 недеља) забележени су абнормални ход, атрофија и вакуолација влакана скелетних мишића, дегенерација-некроза-минерализација папиларног мишића.

У априлу је објављено да ће се антивирусни лек фавипиравир, који се донедавно давао само у болничким условима, давати већ на првом кораку у ковид амбулантама. Лек искључиво користити под надзором лекара.

Каква је била улога Британаца у довођењу ДОС на власт прочитајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА