Најновије

ВУЧИЋ ЋЕ ПОЛУДЕТИ - СУБОТА У 14 ЧАСОВА Протести се настављају у целој Србији!

"Еколошки устанак заједно са преко 40 иницијатива, покрета и активиста на састанку донео је одлуку да позива све грађане да изађу на протесте и блокаде који ће бити организовани широм Србије у суботу, 11. децембра, од 14 часова. Повлачење предаторских закона јесте добар знак, али далеко је од победе", наводи се у саопштењу Еколошког устанка.

Фото: Правда

„Наш ултимативни захтев који смо прокламовали и јавно поновили на септембарском протесту јесте да се брише пројекат рудника Рио Тинта у долини Јадра и другим деловима Србије. Сви тајни уговори и меморандуми са Рио Тинтом које су потписале било бивша, било актуелна власт, морају се дати на увид грађанима и поништити по хитном поступку.

Велику подршку дајемо званичној иницијативи грађана Лознице коју је потписало више од 5.400 грађана Лознице, чиме се тражи брисање рудника из просторног плана Лознице, тачније Горњих Недељица.

На протесту испред РТС-а је такође затражено да се укине незаконита пропаганда Рио Тинто компаније, јер обмањује јавност, и да се јавни сервиси и фреквенције под хитно отворе за наше стручњаке и научнике који би коначно објаснили сву опасност која нам се спрема.

Понављамо позив полицији да мирно и законито обезбеђује наше скупове, да не врши било какав вид репресије и застрашивања, али и да поништи нелегалне прекршајне пријаве ка грађанима, јер нису легитимисани. Такође, очекујемо да суманути багериста и батинаши из Шапца буду приведени правди. Они су сви идентификовани и против њих је предата кривична пријава пре десет дана, те апелујемо на тужилаштво да хитно покрене поступак.

За сада, у блокади ће учествовати: Београд, Ниш, Нови Сад, Ужице, Пожаревац, Топола, Крагујевац, Смедерево, Шабац, Земун, Панчево, Лазаревац, Аранђеловац, Чачак, Шид, Прокупље, Бољевац, Прибој, Нова варош, Суботица, Горњи Милановац, Кладово, Крагујевац, Бачка паланка, Ваљево, Сомбор, Велико градиште, Власотинце, Вршац, Пожаревац, Стара Пазова, Алексинац, Сремска Митровица…

Протест ће подржати и дијаспора у Берлину, Минхену, Прагу, Њујорку и испред седишта Рио Тинта у Лондону.

Зато позивамо све да сложнији него икад изађемо на блокаду и наставимо заједничку борбу за нашу земљу, наше воде, наш ваздух и достојанство свих људи“, наводи се у саопштењу.

Извор: Србин.инфо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА