Најновије

ТЕХЕРАН ЗАПРЕТИО ТИРАНИ? Гађаћемо Драч!

Иранска Револуционарна гарда запретила је нападима на базу иранских дисидената у Албанији, само дан пошто су хакери почели да објављују списак албанских политичара против којих, наводно, полиција води истраге.

Фото: Принтскрин

Влада у Тирани демантује упад у базу података министарства унутрашњих послова. 

"Могућности иранских дронова нису ограничене на околне државе... Дроновима лако можемо да добацимо до базе Муџахедин-е Калка у Албанији", објавиле су иранске власти, неколико дана пошто је полиција у тој држави објавила да је та организација регрутовала 77 особа ухапшених током нереда у Ирану.

"Иран има невидљиве самоубилачке и јуришне дронове који могу да пређу раздаљину између Ирана и Албаније и нападну мету", тврде власти у Ирану, наводећи да према међународном праву имају право да нападну базе и припаднике Муџахедин-е Калка (МЕК) на начин на који су то чинили против Исламске државе Американци у Ираку и Сирији.

Иранске претње уследиле су после масовних протеста у тој држави због убиства Махсе Амини, за чију је смрт окривљена полиција. Током демонстрација, иранска полиција је ухапсила на хиљаде демонстраната, а активисти тврде да је убијено најмање 130 особа.

Министарство је такође навело да су нереди организовани уз "директну умешаност америчке и британске владе и њихових саудијских следбеника".

Иако се ове тврдње о умешаности владе не могу проверити, организација Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy (НЕД) коју подржава ЦИА већ неколико година финансира опозицију у Ирану и тренутно промовише једног од својих плаћеника као извор ауторитативног извештавања о протестима.

Невладина организација МЕК

Власти у Техерану су за нереде окривили Израел, Америку и дисидентске групе, попут Муџахедин-е Калка, чијих 3.000 припадника већ десетак година живи у комплексу недалеко од Драча.

Након хапшења девет европских држављана прошле недеље због наводног "планирања" нереда, иранско министарство обавештајних служби је тврдило да су демонстрације у великој мери подстакли страни држављани и чланови Моџахедин-е Калка организације, групе иранских дисидената који тренутно делују из Албаније.

Од краја пролећа, припадници МЕК-а су оптуживани за упаде у базе података иранских институција, укључујући нафтну компанију и локалне власти у Техерану. Техеран је узвратио жестоким сајбер нападима којима је паралисан рад неколико албанских државних институција.

Истрага, у којој су учествовали "Мајкрософт" и амерички Федерални истражни биро открила је да су ти напади повезани са групама хакера блиских властима у Техерану, па је Албанија, убрзо затим, протерала комплетно дипломатско особље Ирана.

Односи двеју земаља

Дипломатски односи двеју земаља не постоје од упада иранских хакера у албански систем у јулу и претходног удара иранских дисидената на системе власти у Техерану.

"Влада је одлучила да оконча дипломатске односе са Исламском Републиком Иран. Одлука на снагу ступа одмах", рекао почетком септембра албански премијер Еди Рама, објашњавајући да "драстична одлука одговара тежини претње коју је представљао сајбер напад."

Ирански лидер Али Хамнеи је, почетком 2020. године, Албанију назвао "малом, али злом европском државом у којој амерички елементи сарађују са иранским издајницима и кују планове против Исламске републике".

Две године касније, ирански хакери објавили су 1,7 гигабајта података за које тврде да су покупљени из базе података Мемекс, коју користи албанска полиција. Међу именима која су до сада објављена налазе се бивши и садашњи званичници владе у Тирани.

Албанија демантује веродојстојност података

Албанска влада је од локалних медија затражила да не објављују ове податке, тврдећи да се ради о фалсификатима, али је истовремено признала да у сарадњи са Мајкрософтом и Федералним истражним бироом ради на нормализацији рада "погођених система".

Некадашњи премијер Албаније Саљи Бериша, међутим, сматра да објављени документи ипак потичу из полицијског система, тврдећи да овакав развој ситуације представља озбиљан удар на безбедност државе.

"Категорично демантујемо да су двоје министара, као и бивши министар, предмет криминалистичке истраге", саопштила је албанска полиција, док је премијер Рама објављене документе назвао "монтираним".

Да подсетимо, антивладини протести избили су у Ирану средином септембра после смрти жене која је била у притвору Полиције за морал.

Двадесетдвогодишња Махса Амини пала је у кому неколико сати пошто ју је полиција у престоници оптужила за кршење оштрог закона који захтева да жене покривају косу хиџабом или марамом. Умрла је у болници неколико дана касније. Породица Махсе Амини тврди да су је полицајци тукли пендрецима и ударали јој главу о једно од њихових возила. Полиција је порекла те оптужбе, наводећи да нема доказа о било каквом малтретирању и да је Амини доживела „изненадни застој рада срца".

Протести су почели на њеној сахрани 17. септембра и проширили се широм земље, а убрзо су прерасли у највеће немире у Ирану последњих година.

Кина тврди: Ако Украјина уђе у НАТО могућ је нуклеарни рат! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС/Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА