Најновије

ТАЛАС ПРОТЕСТА У КРАГУЈЕВЦУ: Дигли се оружари, просветари и радници ''Застава камиона''

Просветари траже веће плате, продавци на бувљаку буне се против увођења фискалних каса, а радници „Застава камиона” и „Застава оружја” захтевају исплату заосталих зарада и повезивање стажа.

Крагујевац (Фото: Јутјуб)

Уочи априлских избора, у Крагујевцу је букнула серија протеста. Побунили су се просветни радници, продавци на бувљаку, радници „Заставе”. Просветари траже веће плате, продавци протестују против увођења фискалних каса, а радници „Застава камиона” и „Застава оружја” захтевају исплату заосталих зарада и повезивање стажа.

Крагујевачки наставници окупљени око Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) ступили су 17. марта у штрајк упозорења, што подразумева скраћење часова на 30 минута. Овакав вид протеста најављен је и за 21. и за 31. март. Наставници траже да буду укључени у доношење законских одредби и да се број ученика у одељењима лимитира на 24 ђака, а захтевају и повишицу од 12 одсто.

– Ми смо високобразовани, а наше плате су ниже од републичког просека – наводи Љиљана Милетић, председница крагујевачког огранка УСПРС.

Мимо синдикалних захтева, талас незадовољства запљуснуо је (средњу) Школу ученика у привреди. Запослени у овој установи тврде да власт на силу жели да постави директора школе, протежирајући кандидата који није добио већинску подршку колектива.

Ове недеље су протестовали и продавци на Шареној пијаци – крагујевачком бувљаку. Негодују због увођења евидентирања промета путем фискалних каса, у складу са законом који ступа на снагу 1. маја.

– Наше месечне обавезе су око 40.000 динара, а током пандемија нисмо радили шест месеци и продаја је опала. Сад још хоће да нас натерају да уведемо фискалне касе, да плаћамо књиговођу – каже Зоран Рајковић, један од многих радника уништене „Заставе”, који је преживео продајући робу на Шареној пијаци.

Бивши радници „Заставе камиона”, некада велике фирме над којом је отворен стечајни поступак, протестовали су у центру града, блокирајући један пешачки прелаз. Они већ годинама захтевају да им држава намири разлику између загарантоване и исплаћене зараде коју су примали од 2014. до 2018. године.

– Та сума је сад око 130 милиона динара, без камата и судских трошкова – објашњава заступник радника Милојко Поповић, најављујући одлазак за Београд и протест испред Народне скупштине и Министарства привреде 31. марта, уколико захтеви до тада не буду испуњени.

Док бивши радници „Камиона” правду траже на улици, у „Застави оружје”, једином преосталом предузећу из некада јединствене групације „Завода”, комешања никако не престају. Већински синдикат је указао на низ проблема с којима се суочавају фабрика и запослени: од немарног односа државе и великих дугова предузећа које чини окосницу наше војне индустрије, до све тежег положаја радника којима, како је речено у саопштењу, нису уплаћени законом загарантовани социјални доприноси, за новембар и децембар 2019. и за целу 2020.

– Радници одлазе у пензију с умањењем, због чега су поднете и тужбе – наводи Драган Илић, председник Самосталног синдиката у „Застави оружје”.

На бироу рада 15.000 незапослених

У јеку протеста у Крагујевцу, у индустријском „Мајнд парку” одржан је скуп о привредним потенцијалима Србије који је организовала Национална алијанса за локални економски развој. Представници НАЛЕД-а и града говорили су о дигитализацији, електронској управи и другим стварима које ће убрзати економски развој наше земље. Паралелно с овим скупом, на „Шумадија сајму” је поново организован традиционални сајам запошљавања. У понуди је било 800 радних места. Тренутно, на евиденцији Националне службе за запошљавање налази се више од 15.000 незапослених Крагујевчана.

Чиме ће Србија бранити своју неутралност, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА