Најновије

СРПСКЕ ВОЈНЕ ФАБРИКЕ У ДУГОВИМА: ''Застава оружје'' има новог власника

Одлука о конверзији дуга од 2,6 милијарди динара донесена после закључка Владе Србије, а са обавезама од 10 милијарди ова фабрика је јадан од највећих пореских дужника

Застава оружје (Фото: Јутјуб)

„Застава оружје”, најважнија фабрика српске наменске производње, неће морати да измири обавезе према граду Крагујевцу, пошто је локална самоуправа донела одлуку да овом предузећу отпише дуг у износу од 2,6 милијарди динара. Према предлогу одлуке која ће бити усвојена на сутрашњој седници градске скупштине, дугогодишњи дуг ће бити претворен у основни капитал „Застава оружја”, чиме ће град Крагујевац постати један од власника предузећа које чини окосницу наше војне индустрије. Одлука о конверзији дуга у капитал предузећа заснована је на закључку Владе Србије из августа ове године.

Потраживања града Крагујевца у износу од 2,6 милијарди динара односе се на неостварене приходе локалне самоуправе по основу пореза на имовину и зараде запослених које „Застава оружје” није уплатила до 31. децембра 2016. године.

Са обавезама од око 10 милијарди динара, „Застава оружје” је један од највећих пореских дужника у Србији. Фабрика, међутим, дугује и по другим основама, а највећи повериоци су крагујевачка „Енергетика”, градска топлана која је у државном власништву, затим Фонд за развој Републике Србије и Фонд пензијско-инвалидског осигурања. Пословање „Застава оружја” оптерећују и нека ненаплаћена потраживања. Због финансијских проблема предузеће није било у могућности да редовно измирује доприносе према запосленима, због чега су поједини радници пред одлазак у пензију поднели тужбе против послодавца.

Са неизмиреним пореским обавезама и различитим дуговањима суочене су и остале војне фабрике у Србији, због чега је влада, јула ове године, донела закључак по коме и државна потраживања треба претворити у основни капитал предузећа.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА