Најновије

УКРАЈИНЦИ ПРИНУЂЕНИ ДА БЕЖЕ ИЗ ГРАДОВА: Животни услови у урбаним центрима постају немогући

На фронту у Украјини све је теже! Поред руског гранатирања и потпуног уништења земље за последњих девет месеци, Украјинци се суочавају и са нестанком струје и то у данима првог снега и температуре која је пала десет степени испод нуле.

У регији Кијева који се данима бомбардује, тренутно је више од десет милиона људи без електричне енергије и грејања! Бројна домаћинства су и без воде, а поред заоштравања ратних дејстава, непријатељство долази и у предстојећој зими.

Док бомбе падају и на Кијев, али и на Крим, наду улива сусрет у Анкари и могући преговори на релацији Кремљ-САД. С друге стране, ситуацију је закомпликовала ракета која је пала на територију Пољске, чланице НАТО, а за коју се испоставило да је потекла од украјинске војске.

Да ли је због ракете у Пољској пољуљано поверење Запада у Зеленског? Да ли је већа могућност ескалације на фронту или мировних преговора за столом? Како ће цивили дочекати ледену зиму без струје, воде, грејања, енергената?

На ова и друга питања у емисији "Усијање" одговарали су Иван Милетић из Института за јавну дипломатију и војни аналитичар Андреј Млакар.

Млакар сматра да не може бити речи о томе да се удар украјинског дрона у руски нафтни терминал није догодио.

- Украјинска морнарица је поморским дроном извела напад на нафтни терминал у луци Новоросиск. То је требало да буде једна од резервних лука за Црноморску флоту. Бесмислено је тврдити да се то није десило јер постоји снимак на којем се јасно види удар дрона у један од нафтних терминала. Такође, најновији детаљ је то да су грађани изашли на улице Одесе, а полиција је покушала да их склони. Стање украјинске инфраструктуре је јако критично и неизвесно је када ће струја бити укључена - рекао је Млакар.

Додао је да у Украјини постоје неформалне препоруке становништву да се из града склони на село:

- Нека неформална препорука јесте да становници траже смештај код рођака са села јер су услови живота у градовима практично немогући.

Милетић је рекао да је тежак положај украјинског становништва био циљ Русије:

- То и јесте био циљ Русије. То је било и код нас за време бомбардовања када су страдала енергетска постројења с тим да је то било усред лета, а Украјини предстоји зима без струје. Грађани јесу у великом проблему и тачно је све више размишљају о пресељењу на село.

Млакар је нагласио да Русија још не учествује у сукобу својим пуним војним капацитетом.

- Русија још није увела ниједну оперативну јединицу већу од ранга пука у борбена дејства. Између 150.000 и 200.000 руских војника се налази на руским границима, а у Белорусији око 20.000. Сви се налазе на интензивној обуци шест дана у недељи по шест до осам сати дневно. Увежбава се ПВО заштита и продори оклопних возила - рекао је Млакар.

Додао је да је готово извесно да Русија неће користити нуклеарно наоружање и да ратним операцијама командује руска обавештајна служба ГРУ:

- Од руске обавештајне службе ГРУ зависи када ће се остале руске јединице укључити у борбена дејства. То не зависи ни од Кремља, ни од Шојгуа, већ од њих.

Милетић је оценио да нагомилавање војне технике од стране Русије није од посебног значаја уколико није подржано борбеним моралом, који је према његовом схватању израженији на страни Украјинаца.

- Нагомилавање технике не значи ништа јер без војника техника само "седи". Џабе су довукли све те тенкове. Борбени морал је оно што је битно. Видели смо да је борбени морал Украјинаца тај који добија. Није јуриш то што решава проблем, него једна страна треба да буде довољно упорна тако да друга страна одустане. То смо видели и код Кијева, и код Херсона, и код Харкова. Није важно да ли се град узима под борбом или повлачењем руске војске - каже Милетић.

Оценио је да је Крим "драгуљ" који Украјина жели да освоји јер би то знатно ојачало њену преговарачку позицију.

Млакар сматра да Херсон није војнички значајан циљ и да се руска војска повукла због страха од рушења бране што би довело до великог потопа у Херсону.

- Херсон војнички није битан. (командант здружених снага у Украјини Сергеј) Суровикин се бојао да ће Украјинци гађати брану. Ако би погодили брану, град би био поплављен и 60.000 хиљада војника би било заробљено - каже Млакар и додаје да Русија има маневарски простор за повлачење којим купује време за осмишљавање ратне тактике.

Док Милетић сматра да се руски пораз може видети у неостваривању намере да демилитаризују Украјину, Млакар тврди да је то само декларативни циљ Русије, а да је велико питање шта је њен прави циљ.

- Шта се дешава у Кремљу не можемо знати. Руска елита се затворила у чауру која је сасвим непробојна и само они знају шта су њихови циљеви - тврди Млакар.

Гости "Усијања" су сагласни да је ракета која је експлодирала на територији Пољске несумњиво испаљена од стране украјинске војске и то због застарелости тог оружја и ПВО система С-300 из којег је лансирана.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА