Најновије

Шта пише у прогласу који су потписали Коштуница, Кустурица, Самарџић, Вукадиновић…

„Не ултиматуму, не капитулацији“ – срж је прво петиције, а потом прогласа и конференције за медије протеклих неколико дана Покрета за одбрану Косова и Метохије.

У сусрет очекиваној седници скупштине Србије посвећеној Косову, а која је заказана за сутра у 10 часова, покрет који већ две и по године окупља српске интелектуалце који желе да спрече „савремене скоројевиће“, који су уз „спољну помоћ“ заробили Србију, а сада „хоће да докрајче њено национално биће хладнокрвном предајом њеног носећег симбола – Косова и Метохије“, објавио је истоветни проглас и петицију, када су у понедељак и представили своје ставове.

Петиција је покренута на Савиндан, а иницијално ју је потписало 205 чланова и симпатизера Покрета, међу којима више познатих имена, укључујући и једно које се већ дуже не виђа у јавности – бивши председник СРЈ и премијер Србије – Војислав Коштуница.

Поред очекиваних потписника, попут Матије Бећковића, Емира Кустурице, Ђорђа Вукадиновића, лидера десних странака – Милице Ђурђевић-Стаменковски, Милоша Јовановића, Војислава Михајловића, Бошка Обрадовића, ту су и бивши министар културе Владан Вукосављевић, као и још неколико уметника.

Са Косова, петицију су потписали Небојша Јовић, Звонко Михајловић, Александар Ђикић.

Сама петиција има за сада 1444 потписа.

На конференцији за медије у просторијама УНС-а говорили су проф. др Часлав Копривица – Покрет за одбрану КиМ, Ђорђе Вукадиновић – уредник НСПМ и аналитичар, Александар Павић – политиколог и публициста, Маринко Вучинић – публициста и проф. др Душан Пророковић – Покрет за одбрану КиМ. На конференцији су били присутни и: Бошко Обрадовић – председник Српског покрета Двери и народни посланик, Никола Драгићевић – народни посланик Српске странке Заветници, проф. др Слободан Самарџић – Покрет за одбрану КиМ и др Миша Ђурковић – научни саветник.

„Наша идеја је да више од 80 одсто грађана каже не ономе што Вучић намерава да уради. Председник Александар Вучић је вољан да призна Косово, за сада се само усмено обавезао да ће прихватити документ којим Србија признаје Косово“, рекао је Копривица.

Уредник портала Нова српска политичка мисао (НСПМ) Ђорђе Вукадиновић казао је да су последице прихватања ултиматума о признавању независности Косова јасне.

„Ако видите данашње стање на Косову и Метохији, посебно на северу и када погледате какво је стање било пре 10 или 12 година, пре доласка ове победничке тријумфалне политике уз све проблеме, нису могли приштински специјалци да кроче на север Ибра до оног моста, а сада се шетају када хоће и хапсе кога хоће“, рекао је Вукадиновић.

Копривица је подсетио на први апел „За одбрану Косова и Метохије“, још око Божића 2018, када су, како је казао, већ изнели сумњу у намеру српског председника, Александра Вучића, да преда Косово, преко тадашњих планова о подели. То је повезао сада са новим Вучићевим обавезивањем тзв. француско.немачким планом.

Иначе са петицијом, идеја им је да са већим бројем потписника „то буде видљиво у јавности“.

У наставку објављујемо овај проглас у целости:

Руковођени свешћу о духовном, територијалном, политичком и економском значају Косова и Метохије за Србију и српски народ,

Суочени са новим ултиматумом водећих западних држава да на „путу Србије у ЕУ“ морамо признати „косовску независност“,

Огорчени прихватањем државног врха Србије да учествује у даљим преговорима и примени француско-немачког документа о уласку лажне државе „Косово“ у све међународне организације,

Супротстављени вишегодишњој погубној политици власти Републике Србије према Косову и Метохији, нарочито Бриселском споразуму чијим су одредбама укинуте државне институције Србије у јужној српској покрајини, што је изазвало масовно исељавање српског становништва,

Уверени да је једино решење коначног статуса АП Косова и Метохије у реинтеграцији покрајине у уставно-правни поредак државе Србије, уз статус суштинске аутономије покрајине, како предвиђају Резолуција СБ ОУН бр. 1244 и Устав Србије,

Уједињени у пружању подршке Србима спремним да спрече ширење сепаратистичких институција и војно-полицијских база на северу Косова и Метохије, где их никада није било,

Упозоравајући јавност да у случају поклањања државности „Косову“ од стране Србије за кратко време Срба тамо не би било, а да би нам НАТО испоставио нове територијалне захтеве и ултиматуме,

ИСТИЧЕМО:

прихвати ли се у овом одсудном часу нови западни ултиматум, држава Србија, каква нам је позната, престала би да постоји, а српског народа, онаквог каквим га је обликовала његова досадашња историја, више не би било.

Правно-политичким одрицањем од Косова и Метохије, препуштањем непријатељу свог народа, али и простора на којем је утемељено српско духовно биће, српски народ идентитетски не би могао да преживи. Онај ко би се сагласио с најновијим ултиматумом, ко би га потписао или помагао да он буде потписан, био би виновник сигурног историјског краја великог српског народа.

Подсећајући председника Републике Србије, министре у Влади Србије и народне посланике Народне скупштине Србије да би личним учешћем у капитулацији, свако од њих не само заувек понео жиг издаје него би, сменом власти, неминовно био подвргнут кривично-правном поступку за најтеже дело признања окупације дела државне територије,

ми, долепотписани позивамо надлежне државне органе Републике Србије да у целости и без одлагања одбаце западни ултиматум којим се тражи наше коначно одрицање од Косова и Метохије, а све патриотске снаге у Србији, окружењу и расејању позивамо на национално окупљање у одбрану и очување Косова и Метохије у саставу Србије.

НЕ УЛТИМАТУМУ – НЕ КАПИТУЛАЦИЈИ!

Teшки губици Украјинаца код Доњецка: Убијено 100 војника, уништен тенк, борбена возила, систем "ураган"...

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА