Најновије

СРУШЕН ЗАМАК ИЗ РИМСКОГ ДОБА! Земљотрес разорио споменик под заштитом УНЕСКА, изгубљено непроцељиво историјско благо!

Замак старији од једног миленијума, који је под заштитом Унеска, тешко је оштећен у разорном земљотресу који је рано јутрос погодио Турску и Сирију. Делови дворца Газиантеп, који се налази на Унесковој листи светске баштине, уништени су у земљотресу, а његови делови разбацани по путу.

"Гвоздене ограде око замка биле су разбацане по околним тротоарима. Урушио се и потпорни зид поред дворца. У неким бастионима уочене су велике пукотине. Купола и источни зид историјске џамије Ширвани, која се налази поред замка и за коју се наводи да је изграђена у 17. веку, такође су делимично урушени", наводи турски CNN, позивајући се на агенцију Анадолија.

Према археолошким ископавањима, замак је први пут изграђен као осматрачница у римском периоду, од другог до четвртог века нове ере, и временом је прошириван. Садашњи облик добио је између 527 и 565. године, током периода византијског цара Јустинијана И.

Земљотрес јачине 7,8 степени погодио је рано јутрос Газиантеп, а осетио се и у Сирији. Према званичним подацима најмање 284 особа је страдало, а више од 2.300 је повређено у Турској, док је у Сирији за сада страдало 237 особа, а повређено је 639. 

ГЛИНЕНИ ГОЛУБОВИ: Возач транспортера побегао и оставио саборце да их Руси докрајче (ВИДЕО)

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА