Најновије

Кад Албанци “трачаре“ – увек у игри Срби, Руси и Курти: Лажни премијер ради за проруске кругове у Србији?

Између Београда и Приштине, али и у међународним дипломатским круговима, круже узнемирујуће гласине према којима је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти повезан са проруским круговима у Србији, пише у ауторском тексту за „Албанијан пост“ италијански новинар Стефано Марчели.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Марчели наводи да свако ко познаје Куртија тврди да он „није будала“, тако да, посматрајући његове поступке, остаје само опција да „ради за некога“.

„Можемо рећи и да смо рекли (у ствари, написали смо) да је премијер Аљбин Курти или будала, или ради у туђем интересу, а не у интересу своје земље“, наводи новинар којег на албанским порталима називају и „стручњаком за Балкан“ и додаје:

„Свако ко познаје Куртија куне се да он није будала. Дакле, да би се правилно протумачило његово понашање, које је, како је навео командант мисије Кфора, ‘ризиковало да покрене нови рат на Балкану’, остаје само друга хипотеза: за кога ради приштински премијер?“

Према Марчелијевим речима, изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар добро је објаснио да „ако Курти настави да гризе руку која му даје хлеб, ризикује да изгуби велика западна средства, али и изгледе за улазак у НАТО и ЕУ“.

Марчели редом набраја које би све санкције могле погодити Приштину уколико не деескалира ситуацију на северу КиМ: визна либерализација може бити ревидирана, може доћи до застоја када је у питању пријем у међународне организације и да друге земље не признају независност тзв. Косова.

„Уз све ово стоји чињеница да Косово* ризикује да постане први проблем стабилности Балкана скидањем титуле реметилачког фактора са омражених Срба. Да ли би ови резултати били пожељни за грађане Косова? Дакле, евидентно је да Курти не ради у интересу своје земље и свог народа“, наводи Марчели за „Албанијан пост“.

Он пише да „круже узнемирујуће гласине према којима је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти повезан са проруским круговима у Србији“, што би значило да „игра веома опасну игру, како за себе тако и за своју земљу“.

Он оцењује да би се Курти, уколико су гласине тачне, ставио и у средиште сукоба два политичка блока у Србији и тиме помогао „европској перспективи“.

„Али то су само гласине, које могу произаћи само из непријатељства неких кругова према косовском премијеру. Међутим, ако Ескобар каже да од овога највише имају користи Руси, онда нас логика води ка Аљбиновим везама са Русијом“, истиче Марчели и указује да постоји још једна могућност:

„Да је просто реч о позоришној комедији, у којој главни јунак жели да покаже публици да ће, ако икада потпише споразум са Вучићем, то учинити само зато што га форсирају западне силе“.

У међувремену, турски војници се враћају на историјско Косово поље, наводи, „а то није добро за Србе“, уз оцену да „Срби још славе пораз“ од Турака.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА