Најновије

"Русија побеђује и то је шанса за Србију! ЕАЕС, ШОС и БРИКС су за њу отворени!"

Јевгениј Примаков, руководилац Россотрудничества, био је један од најистакнутијих и најутицајнијих људи који су учествовали у низу манифестација у Београду којима смо обележили 25 година од агресије НАТО на српски народ. Говорећи на научној конференцији у Руском Дому 25. марта, поручио је да „Русија агресију на српски народ неће ни заборавити ни опростити!“ Кратку паузу је искористио да се око кључних питања обрати читаоцима Братства. Прва тема је зато морала бити – победа Русије и правда за Србе. Ево разговора:   

Обележавамо 25 година од почетка НАТО агресије на СРЈ. Русија је тим поводом сазвала састанак Савета безбедности УН, а парламент земље се обратио УН и свим парламентима света, захтевајући осуду агресије НАТО и одговорност његових чланица. Да ли то значи да ће брза победа Русије донети и правду за Србе?

Ствар је у томе што многе земље прате догађаје у зони борбених дејстава, то јест прате ситуацију на линији фронта. Код нас постоји апсолутна увереност да Русија, наравно, побеђује. А то ће променити много шта у европској политици, тако да ће се суверене државе осећати много слободније и много сувереније бранећи при том своје националне интересе.

Могућности колективног Запада да подржава Украјину постепено ишчезавају. Они с тим не излазе на крај. Ситуација са економијом, социологијом и демографијом у Европи је веома тешка. Американци су, користећи конфликт у Украјини, опљачкали Европу. Зато је перспектива украјинског режима лоша. А ми ћемо, наравно, да победимо!

Појавиће се нове шансе и за Србију да брани свој сопствени суверенитет. Нећу да кажем да ће Србија, чим ми победимо у Украјини, кренути да себи враћа Косово – то је ствар српске државе. Али, ће глас српске државе имати знатно већу тежину.

Ваш славни деда, окренувши свој авион изнад Атлантика, изгледа да је направио заокрет у руској и светској политици, који председник Путин с великим успехом спроводи. Ово је још једна потврда колико су чврсто повезани наш отпор и предстојећа победа Русије. Има ли места за Србију у интеграцијама у којима Русија учествује?

Нисам уверен да треба правно говорити о интеграционим процесима. Ми у Русији смо веома захвални Србији што не уводи економске санкције, што не учествује у економским санкцијама против Русије. Ми знамо под каквим је Србија невероватним притиском због тога од стране Вашингтона, Брисела и Берлина и да Србија упркос томе не попушта. Природно, веома добро се развија наша међусобна трговина и наравно, Србија има своје погодности, јер њени укупни економски односи не трпе посебну штету због тих санкција.

Имамо неколико интеграционих механизама у којима је Русија не само учесник него и њихов иницијатор. Имам у виду Евроазијску економску унију, такође ШОС и БРИКС. Сада већ имамо БРИКС плус – са новим члановима. Структура БРИКС-а уопште није политички мотивисана, него је то заједница независних великих држава које желе да се успешно развијају изван поља диктата такозваног западног света.

Ако Србија одлучи да је за њу могуће, пожељно и корисно да улествује у тим механизмима, мислим да нико неће бити против. Али, одлука је, наравно, на Србији. Ми полазимо од тога да Русија никада никога не увлачи у нешто. Ми поштујемо суверенитет сваке земље, а она – овако или онако – сама одлучује о томе с ким хоће, а с ким неће да тргује. Ако хоће да тргује са нама, биће нам драго.

Под Вашим руководством Россотрудничество је направило огромне кораке напред. На основу београдске традиције, „Руски дом” је постао светски бренд. Истоимена установа у Београду, на чијем је челу Јевгениј Баранов, ради више и модерније него икад. Али изгледа да је Србији потребно још више у хуманитарној сарадњи. Како то постићи? Какви су Ваши планови?

Руски дом у Београду је наш најстарији и најбољи културни центар. Сматрам да је Јевгениј Баранов најбољи међу руководиоцима наших културних центара. Ово говорим искрено, из душе. Наравно, увек хоћемо више, али нећемо на томе инсистирати. На нама је да реновирамо здање Дома. Када будемо имали веће ресурсе, наравно, биће и више догађаја и више рада. Не знам да ли ће томе бити рад Јевгеније Баранов, јер то значи да ће му се повећати обим посла. Али, ми ћемо увек подржавати нашег драгог колегу.

Офанзива код Авдијевке: Руси улазе у Семјоновку (МАПА)

Извор: srbratstvo.ru

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА