Најновије

УЗБУНА НА КОСМЕТУ, НОВА ПРОВОКАЦИЈА: Специјалци Росу Србима скидају таблице, народ блокирао Јариње (ВИДЕО)

Специјалне јединице Косовске полиције Росу распоређене су јутрос на два прелаза са Србијом, Јарињу и Брњаку. Припадници специјалне јединице Росу су јутрос стигли на два прелаза на северу Косова са око 20 возила, од чега више од 10 блиндираних.

Драма на КиМ (Фото: Јутјуб)

11.35 - Андрић:На Косову је заробљено 9.500 возила са српским таблицама. Одлука приштинске владе о забрани српских таблица је једнострана и нерешив је проблем за власнике 9.500 аутомобила који су регистровани у централној Србији, изјавила је данас Милица Андрић из НВО Нова друштвена иницијатива са седиштем на северу Косова.

Андрић је агенцији Бета казала да су у знак протеста локални Срби поставили барикаде у близини административних прелаза Брњак и Јариње, док се у непосредној близини налазе и специјалне јединице косовске полиције с дугим наоружањем и оклопним возилима. "Тренутно се на Јарињу и Брњаку саобраћај не одвија, док су други прелази проходни. МУП Косова је тек јутрос саопштио да таблице које су издате у измештеним косовским полицијским управама у централној Србији, а којих има око 9.500, не важе", казала је Андрић. Нагласила је да за та возила МУП Косова неће издавати пробне таблице, а постојеће српске таблице биће одузимане.

"Дакле, према једностарној одлуци МУП Косова, 9.500 аутомобила са ознакама ПР, ПЕ, ПЗ, КМ, УР и ДЈ више неће моћи да се вози. Према важећим законским прописима та возила неће моћи ни да се пререгиструју", објаснила је Андрић. ; Додала је да косовска влада није објаснила шта ће бити с аутомобилима са српским таблицама. "Не зна се да ли ће можда бити чак и конфискована. Та возила су и до сада имала ограничену мобилност, могла су да се крећу само у општинама на северу Косова и да прелазе само Јариње и Брњак", рекла је Андрић. Навела је да се у Бриселу највише преговарало о слободи кретања, а да је данашња одлука МУП Косова последица непродужавања договора о коришћењу регистарских таблица. ; Председник Српске листе Горан Ракић је казао да је одлука косовских власти директно уперена против интереса српског народа."Вучићу реагуј, народ је узнемирен и уплашен", рекао је Ракић који је министар у косовској влади.

11.20 - Више камиона блокирало је пут Јариње - Лепосавић, а тај део надлеће хеликоптер Кфора. Припадници Кфора са дугим цевима претресају Србе.

Блокаду на Јарињу начинило је њих око 300 уз присуство челника Српске листе.

10.45 - Припадници специјалне јединице Росу са дугом цевима од јутрос на прелазу Јариње претресају грађане који су се пешице упутили ка централној Србији, јер другачије не могу да пређу.

Прелаз је блокиран у оба правца, а незадовољни Срби са севера Косова окупили су се на Јарињу како би изразили протест због одлуке приштинских власти да уведе реципрочне мере према Србији и налога да сва возила са српским регистарским табицама при уласку на Косово морају да ставе пробне косовске таблице.

10.00 - Челни људи Српске листе дошли су јутрос на административни прелаз Јариње да дају подршку окупљеним Србима, након појављивања специјалних приштинских јединица РОСУ. Заједно са грађанима су и председник Српске листе Горан Ракић као и градоначелници Лепосавића Зоран Тодић и Северне Митровице Милан Радојевић.

Како је изјавио председник Српске листе, ово није акција, већ реакција на оно што је урадила Приштина. Додао је да је народ веома узнемирен. "Позивам све окупљене да буду уздржани, а такође и Приштину да не изазива провокације. Ово је директна претња народу, који брине како ће обезбедити хлеб својој деци. Обавестили смо и специјалног изасланика Мирослава Лајчака.

09.55 - Приштински министар: Почиње издавање привремених регистрација за возила са српским таблицама. Министар унутрашњих послова Џељај Свечла објавио је да су на северу Косова распоређене додатне полицијске јединице у циљу примене одлуке владе којом се примењује реципроцитет у обавези издавања привремених регистарских таблица за возила из Србије.

"Како би омогућило слободно кретање градјана и по истеку уговора од 14. септембра 2014. године, министарство је донело решење којим се уредјује обавеза издавања привремених регистарских ознака за сва возила са регистарским ознакама Србије која на свим граничним прелазима улазе", навео је министар у објави на Фејсбуку. Додао је да министарство од 15. септембра више не издаје таблице са ознаком КС већ само са ознаком РКС. Распоређивање специјалних снага косовске полиција на прелазима Јариње и Брњак изазвало је незадовољство Срба са севера Косова који су са стотинама возила блокирали саобраћај на путевима који воде ка прелазима.

Косовска полицијска служба (КПС) обавестила је српску полицију да ће таблице возила са ознакама са севера Косова бити одузимане, јавила је Радио телевизија Србије (РТС). Такође је КПС навела да ће возила која имају таблице са ознакама из централне Србије морати да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање. Око 20 возила специјалне косовске јединце, од чега више од 10 блиндираних, јутрос је распоредјено на прелазима Јариње и Брњак.

09.50 - Српска блокада. Погледајте најновији видео-снимак Косово онлајна са Јариња.

09.20 - Симић (Српска листа) потврдио да су јединице РОСУ на Јарињу и Брњаку, Срби блокирали саобраћај. Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је данас да је на административним прелазима Брњак и Јариње распоређено више од 20 возила специјалних јединица тзв. косовске полиције.

Он је за ТВ Пинк казао да су на тим прелазима распоредјена већином блиндирана возила, и да припадници јединице РОСУ носе "дуге цеви". "Грађани на северу Косова су узнемирени овом демонстрацијом силе. Председништво Српске листе је јутрос заседало и позвало градјане да не наседају на провокације јер Приштина жели дестабилизацију прилика", казао је Симић.

Додао је да су грађани "бесни" и да су се у великом броју упутили ка прелазима Јариње и Брњак. "Срби су са око 300 возила на Јарињу и са више од 100 возила на Брњаку блокирали саобраћај у обе траке", казао је потпредседник Српске листе.

Наводећи да је акција Приштине повезана са најавом одузимања српских таблица са ознакама градова са севера Косова, Симић је оценио да је намера приштинских власти да Србима на Косову и Метохији онемогући слободу кретања. "Ово је брутално кршење Бриселског споразума, али се надам да ћемо наћи политичко решење", казао је Симић.

Тзв. Косовска полицијска служба (КПС) обавестила је српску полицију да ће таблице возила са ознакама са севера Косова бити одузимане, пренео је РТС додајући да је косовска полиција најавила да ће возила која имају таблице са ознакама из централне Србије морати да узимају пробне ознаке и да плаћају осигурање.

08.46 - Незадовољни грађани блокирали прелаз Јариње, Росу тражи да се разиђу. Срби са севера дотерали 400 возила на прелаз.

- Ово је миран протест, ми вас не дирамо - поручили Срби окупљени на Јарињу.

08.16 - Специјалне полицијске јединице Росу распоређене су јутрос и широм севера Косова, што је изазвало велику узнемиреност код Срба који тамо живе.

Након што су у раним јутарњим часовима са око 20 возила, од чега 10 блиндираних, стигли на прелазе Јариње и Брњак, снаге специјалних полицијских јединица Росу, распоређене су и на другим местима широм севера Косова.

Неколико оклопних транспортера Росу налази се и дуж магистралног пута Лепосавић-Митровица, код скретања за манастир Бањска, а бројне снаге специјалаца у блиндираним возилима налазе се и код Сочанице. Присуство Росу приметно је су дуж тог магистралног пута на више локација и крећу се у групама од два до три возила.

Присуство бројних снага Росу изазвало је огромну забринутост и узнемиреност код Срба на северу Косова. Косовска полиција је током јучерашњег дана на два прелаза, Јарињу и Брњаку, инсталирала и десетак монтажних контејнера, а то, као и данашња акција се доводи у везу са успостављањем реципроцитета са саобраћајним таблицама са ознакама Републике Србије.

Како Косово онлајн сазнаје, још два блиндирана возила са припадницима Росу налазе се и на магистралном путу Лепосавић-Митровица, код скретања за манастир Бањска.

Припадници Косовске полиције су јуче и у ноћи између суботе и недеље на Јариње допремили и десетак монтажних контејнера, шти је изазвало забринутост Срба на северу Косова.

"Ми немамо одговоре из Косовске полиције о чему се ради, чему ови потези којима се дестабилизује ситуација свега пар дана након посете Мирослава Лајчака. Позивам грађане да буду уздржани и не наседају на провокације, а ми ћемо пажљиво анализирати новонасталу ситуацију", рекао је јуче председник општине Лепосавић Зоран Тодић.

Надлежни из Косовске полиције потврдили су касније за поједине медије контејнери на Јарињу се постављају ради побољшања услова за рад и надзор прелаза.

Тим поводом се јуче огласио и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић који је рекао да има сазнања да власти у Приштини планирају да у току данашњег дана "почну да скидају српске регистарске таблице на административним прелазима и замењују их такозваним привременим приштинским пробним ознакама".

"Куртијев подли наум говори о најбруталнијем кршењу Бриселског споразума којим се регулише слобода кретања, као и остали споразуми постигнути у Бриселу овим поводом", истакао је Петковић.

Срби на северу Косова забринути због доласка Росу

Након јутрошњег распоређивања специјалних полицијских јединица Росу, на прелазима Јариње и Брњак, на северу Косова владају тензије и присутан је страх код грађана.

У Северној Митровици осећа се забринутост градјана, а успостављање реципрочних мера од стране владе Аљбина Куртија главна је тема овог јутра код становника тог града. Током јучерасњег дана механизација и возила косовске полиције убрзано је радила на успостављању нових пунктова, иако је из Косовске полиције изјављено да је реч о обезбедјивању "побољшаних услова за рад и надзор прелаза", да би након тога рано јутрос уследило и рапоређивање јединица Росу, које су стигле на два прелаза на северу. Сем на прелазима, специјалци Росу налазе се и на магистралном путу Лепосавић-Митровица, код скретања за манастир Бањска.

ОВК никада није угашена, финансира се новцем из криминала! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Kosovo online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА