Најновије

КРИЗНИ ШТАБ ТРАЖИ ПООШТРАВАЊЕ МЕРА: Једна од солуција је комплетно затварање, а ово су неке од могућих одлука

Шта ће то тачно да буде, није прецизно дефинисано, али мора се увести неки пропис који ће невакцинисане и заражене да спречи да шетају около и шире вирус. С друге стране, они ће, каже, тражити решење које ће онима који су се вакцинисали или су недавно прележали вирус дати извесну слободу.

Кризни штаб (Фото: Влада Србије)

- Медицински део ће сигурно бити јединствен, јер сваком лекару је јасно да је ово прешло сваку меру, а они који немају појма ни шта је пандемија ни шта је вирус ни какве су последице дају себи за право да иду около и шире га. Неопходно је увести неки облик ковид-пропусница да би бар они одговорни могли да живе нормално. 

Друга солуција је комплетно затварање. Да ли је већа дискриминација то, или да се ограниче они који нису вакцинисани? - пита се саговорник.

Иако се, како каже, неки позивају на правне препреке, и то је лако решиво.

- Не смемо да заборавимо да је овде по среди ванредно стање. Значи да смо изван редовне линије одбране. Предложићемо и позваћемо правнике да нађу правни лек који ће омогућити тако нешто - додаје извор из Кризног штаба.

Да подсетимо, за ковид-пропуснице залагали су се бројни лекари и пре почетка овог таласа епидемије, а неки од њих чак мисле да је за њихово увођење већ касно. Међу њима је и Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву.

- У многим државама Западне Европе ковид-пропуснице су уведене још пре лета и тада их је требало увести и у Србији. Нажалост, мислим да смо у потпуности закаснили са ефектом увођења јер је требало да нас оне доведу до тога да немамо оволики број новозаражених дневно - истакао је доктор Шеклер.

Тиодоровић: Где су невакцинисани - ту су вирус и његове мутације

Где год има онај део невакцинисаних, вирус ће се ту одржавати, па је врло тешко прогнозирати како ће даље тећи епидемијска ситуација са коронавирусом - каже епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић.

- Све зависи од нас самих, те како ми будемо допустили вирусу, тако ће се понашати, а толико и опстати. Где год да имамо онај део невакцинисаних, вирус ће се ту одржавати и, што је најгоре, он ће ту мутирати. Значи, добијаће нове форме, нове сојеве. Ако будемо спроводили мере које су предвиђене и које се користе у савременом свету, ако будемо постигли 75, 80 одсто вакцинације, онда ћемо имати апсолутно шансе да будемо у контролисаној ситуацији - рекао је Тиодоровић.

Српско Министарство здравља издаје доказ о корона превари. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА