Најновије

Надзорне камере у Митровици: Поставка уз асистенцију полиције тзв. Косова, реаговала Српска листа

Заменик директора полиције тзв. Косова за регион Север Ветон Ељшани истиче да ће нове камере допринети полицији да брже и ефикасније расветљавају случајеве.

Заменик директора полиције тзв. Косова за регион Север, Ветон Ељшани, потврдио је да се на више локација у Северној Митровици постављају надзорне камере како би се, како је додао, повећала безбедност у граду.

У току преподнева, на више локација у Северној Митровици примећени су радници који уз пратњу припадника тзв. Косовске полиције монтирају камере и пратеће каблове.

Екипа "Косово онлајна" их је овог јутра затекла недалеко од зграде ректората Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Митровици.

Ељшани је додао да ће камере бити квалитетније од обичних надзорних камера и самим тиме омогућити полицији да брже и ефикасније расветљавају случајеве.

"На више локација у граду се постављају видео-камере које ће бити квалитетније, са циљем да се безбедност у граду подигне на виши ниво. Оне ће полицији омогућити да случајеве расветљава брже и ефикасније", казао је Ељшани за Косово онлајн.

Српска листа: Одмах уклоните камере, кршење права на приватност грађана
Убрзо је овим поводом реаговала Српска листа, саопштењем у коме се констатује да је постављање камера и снимање грађана широм општине најстрашније кршење права грађана на приватност у овом граду на северу Косова и то пред очима читаве међународне јавности.

Они захтевају моментално уклањање камера и заштиту приватности грађана, као и реакцију земаља Квинте и међународних мисија, пре свега Еулекса, Унмик, Кфор и Канцеларије Европске уније у Приштини.

"Након што Куртију није успело да снима Србе на бирачким местима и злоупотребом тих снимака угњетава и малтретира српски народ, сада је отишао корак даље па су одлучили да снимају све грађане па чак и малолетнике и децу на улицама наших градова, као да смо део некаквог ријалити програма", наводи се у саопштењу Српске листе.

У саопштењу се додаје да се са постављањем камера "без икаквог законског основа, без одговора чему ти снимци, ко их контролише, у коју сврху их праве, и ко је икада питао грађане за мишљење на ову тему, Срби на северу Косова набијају у својевресни гето у 21. веку на тлу Европе".

Из Српске листе питају "ко има право да угрожава приватност наших грађана и одакле било коме право да снимају нашу децу?"

"То што неко носи униформу или има власт у рукама му не даје за право да ради шта му је воља и крши основна права српског народа. Очекујемо да у наредним данима Куртијев режим Србима нареди ношење и жутих трака око руку, и тиме још једном покаже карактер своје власти како би се и на тим снимцима Срби разликовали од грађана других националности", наводи се у саопштењу.

ПОДИГНУТА РУСКА ЗАСТАВА! Војска упала и освојила, крећу напред још...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА