Најновије

Имам који је вређао СПЦ позван на саслушање у МУП РС

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац, Амир Махић, који је у свом обраћању увредио православне вернике, а након чега се и извинио, позван је на саслушање у Одељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина МУП-а РС.

Имам Махић (Фото: принтскрин)

Министарство унутрашњих послова је покренуло истрагу против њега након што се на друштвеним мрежама проширио видео снимак његове худбе на дан прославе Светог Саве, коме је приписао „фашизам”, а Српској православној цркви (СПЦ) „секташтво”.

Његов говор под лупом је и приједорске полиције и Тужилаштва, док је Исламска заједница у БиХ најавила дисциплински поступак.

Полицијска управа из Приједора упутила је позив имаму џамије у Козарцу, Махићу, да у својству осумњиченог дође на саслушање у полицијску станицу у уторак 7. фебруара и то у Одјељење за борбу против тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина, преноси Клиx.ба, јавља Танјуг.

Разлог позива из МУП-а је, како наводе, испитивање у својству осумњиченог због основа сумње да је извршио кривично дјело „јавно изазивање и подстицање насиља и мржње” из члана 359. става 1 КЗ РС.

За ово кривично дело је прописана новчана казна или казна затвора до три године, преноси Клиx.ба. Исламска заједница у БиХ одбацила је у петак све инсинуације, којима се случај имама Махића, како тврде, жели представити као део „планског деловања, како верског тако и политичког руководства бошњачког народа”.

Реч је, кажу, искључиво о личном ставу иза којег не стоји Исламска заједница и њени званични органи, саопштено је из Ријасета Исламске заједице у БиХ.

Ријасет у саопштењу потврђује да је имам Амир Махић изрекао неколико, како кажу, непримерених реченица о Светом Сави, великом верском ауторитету Српске православне цркве и самој Цркви.

Наводе и да су непосредно по сазнању о томе контактирали бихаћко муфтијство и Меџлис Исламске заједнице Козарац, од којих су сазнали да је против Махића затражено изјашњење, што је он и учинио.

Ријасет је у целости објавио „изјашњење” имама у коме, поред осталог, каже да је најмање што може да уради да упути „људско и професионално извињење за оно што је казано, а увредљиво је за православне вернике и њихову црквену заједницу”.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА