Најновије

ЗАПАД ЈЕ ОДЛУЧИО ДА РАЗБИЈЕ ПУТИНА! Чак 18 могућих споразума је отишло низ воду

Преговори представника Русије и Украјине у пролеће 2022. године, у којима је као посредник учествовао тадашњи израелски премијер Нафтали Бенет, прекинути су на иницијативу западних земаља, саопштио је Бенет у интервјуу израелском 12 каналу

Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Бенет је детаљно говорио о свом учешћу у преговорима након почетка специјалне операције у Украјини, о личним контактима са руским лидером Владимиром Путином и украјинским председником Владимиром Зеленским, као и са лидерима водећих западних земаља ─ председником САД Џозефом Бајденом, немачким канцеларом Олафом Шолцом, француским председником Емануелом Макроном и британским премијером Борисом Џонсоном.

Како је истакао, ставови западних лидера били су подељени у погледу даљих корака.

- Видите, сваки лидер има свој приступ. Могу се поделити лидери на оне који се придржавају линије: „Морамо да одбијемо Путина и на оне који кажу: „Хајде, сви смо ми губитници у рату". Борис Џонсон се залагао за радикалније мере, а Макрон и Шолц су били прагматичнији. Бајден је подржавао оба приступа - присећао се Бенет.

Према његовим речима, и сам се у то време држао неутралног става.

- Ово питање није било у оквиру наших националних интереса… Када водим рачуна о Израелу, борим се до краја. Али овде немам шта да кажем. Ја сам само извођач и посредник. Америка одлучује за мене по овом питању, не поступам по сопственом нахођењу. Све моје радње су до најситнијих детаља усаглашене и са Сједињеним Државама, и са Немачком, и са Француском - рекао је бивши премијер, а затим одговорио потврдно на питање домаћина да ли је прекид преговора иницирао Запад.

- Углавном, да. Они (Запад) су прекинули преговоре. Тада ми се учинило да су погрешили, а сада ћу рећи да је прерано за извођење закључака - рекао је израелски политичар.

Према речима Бенета, тада су преговори још могли да доведу до позитивног исхода, али сада изражава сумњу у исправност таквог пута.

- Сигуран сам да смо имали добре шансе за успех… Али сумњам да би то било исправно. Тада ми се чинило да би примирје била права одлука, али сада нисам сигуран - рекао је он.

Бенет је објаснио да је током преговора припремљено неколико нацрта споразума између Руске Федерације и Украјине.

- Да, имали смо 17-18 нацрта. Нисмо дозволили да процуре у јавност - рекао је он.

Међутим, Запад је у једном тренутку одлучио да "разбије Путина, а не да се договори с њим."

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА