Најновије

"ЈОШ САМО ДА НАМ СТАВЕ ЖУТЕ ТРАКЕ" Вапај Срба са Косова и Метохије: Албанци чине све да нам загорчају живот

Тежак је и претежак био јучерашњи дан за Србе на северу Косова и Метохије, за оне у енклавама јужно од Ибра. Страх, неизвесност, брига шта ће донети ноћ између недеље и понедељка, шта носе наредни дани.

Аљбин Курти и РОСУ. (Фото: Јутјуб)

Тачно у поноћ требало је на административним прелазима између Косова и централне Србије да почне примена нове мере привремених власти у Приштини према којој Срби из централне Србије неће више моћи да уђу на Косово с личним картама Републике Србије, већ ће на прелазу морати да узму некакав "улазно-излазни документ" који ће издавати власти у Приштини.

Бојимо се

- Они чине све да нам загорчају живот и ово је још један корак у низу ка њиховој жељи да ми Срби нестанемо са ових простора. Овим документом губимо свој идентитет и очекујемо да је следеће што ће нам Приштина наметнути - жуте траке како би нас потпуно обележили као људе који нису подобни за живот на овим просторима - каже Србин из Северне Митровице, који, разумљиво, није желео да каже своје име.

Страх међу Србима додатно је појачан повећањем броја припадника РОСУ на терену претходних дана.

- РОСУ виђамо на путу од Јариња према Северној Митровици, пролазе оним њиховим борним колима, виђамо их и на Јарињу, на око пола километра од прелаза, повремено дежурају на једној од раскрсница између Јариња и Лешка - описују Срби из овог дела Косова. - Бојимо се, како се не бисмо бојали... Овако је било оних дана кад смо бранили и одбранили мост на Ибру у Северној Митровици, кад су били сукоби код суда, кад смо бранили право на своје постојање на овим просторима - кажу Срби у Северној Митровици.

Малтретирање

Додатну узнемиреност донело је и хапшење двојице младића у суботу на путу близу Зубиног Потока. Они су приведени само зато што су носили мајице с натписом "Нема предаје" преко карте Косова и Метохије на којој је била српска тробојка. - Испитивали су их, малтретирали, одузели су им мајице, натерали их да мајице поцепају у полицијској бази Брњак и пошто су им узели изјаве, написали су им пријаве под изговором да изазивају расну и националну мржњу - тврди наш извор из Зубиног Потока.

Иначе, и у северном делу Косовске Митровице и у другим српским срединама претходних дана излепљени су плакати с натписима "Нема предаје - КМ остаје" и "Нема предаје - српске л. к. остају".

Истовремено, од данас, 1. августа, почиње да тече рок од 60 дана који су привремене власти у Приштини оставиле Србима да своје аутомобиле регистроване у систему Републике Србије на градове на Косову пререгиструју на РКС таблице, и то је нова мука за Србе, која им у знатној мери отежава живот.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА