Најновије

МИЛАН ВИДОЈЕВИЋ: Рио Тинто - крунски драгуљ

Када се говори о имовини краљице Елизабете ИИ, тачније породичној имовини Виндзора, онда се ти подаци крију, како династија која глуми блискост с народом не би дошла на насловне стране таблоида јер је та имовина вредна преко хиљаду милијарди евра. Чак ни британски Парламент о томе не може да расправља јер је забрањено дискутовати о приватној имовини краљице. Али, 1977. године откривено је да је Банк оф Енгланд основала посебан портфолио (БОЕН) како би се прикриле инвестиције краљичиног портфолија, као и краља Фахда из Саудијске Арабије, султана Брунеија, краља Тајланда и Кувајтског инвестиционог министарства.

Пише: Милан Видојевић

Филип Бересфорд, аутор "Књиге о британским богаташима," пише да краљица Елизабета инвестира у акције такозваних "блу чип" компанија као што су Рио Тинто, General Electric of GB, Imperial Chemical Industries, Royal Dutch Shell, British Petroleum . Ове инвестиције су обављане кроз велике приватне банке као што су Barings и Rowe&Pitmen који је део S.G.Warburga.

По Чарлсу Хајаму, коаутору књиге "Елизабета и Филип", краљица је највећи акционар Рио Тинта, у коме са америчким партнерима  контролише 12% светских произвођача базичних метала, минерала и драгоцених метала, а од 1975. године, са Texacom контролише постројења за бушење нафте у Северном мору која се спроводи до рафинерија British Petroleuma, а у тој фирми краљица је такође акционар.

Амерички Сенат водио је саслушање 1976. године у вези Рио Тинта, и разоткрио да је 1971. године Рио Тинто формирао картел како би преузео контролу над производњом уранијума и да је део картела била и аустралијска фирма Mary Kathleen Uranium of Australia, која је оптужена да је плаћала активисте локалног становништва да демонстрирају и заузимају налазишта како би се обуставила производња и тиме подигла цена урана на берзама. У мају 1976. године, компаније за производњу струје тужиле су суду компанију Westinghouse Electric Corp. да им није испоручила уранијум по уговору. Westinghouse је одговорио да је Рио Тинто и друге компаније формирали картел који је подигао цене и да због тога Wестингхоусе није могао да испоручи уговорене количине. Кренула је велика кампања у Британији да се заштите директори Рио Тинта и акционари. Тадашњи директор велике компаније Gulf Oil Corp., Џери Мекафи, потврдио је на саслушању пред сенатским поткомитетом да је Рио Тинто и други партнери, и његова компанија, имали за циљ повећање цене урана. Кад су се појавили оптужујући документи о фирми Рио Алгорн из Канаде, подружнице Рио Тинта, државни јавни тужилац САД затражио је саслушање "умешаних," гарантујући им имунитет. Лорд Шелбурн, и лордови у правном одбору Горњег дома Парламента дали су изјаву да директори Рио Тинта не морају да се појаве пред америчким судом јер би то била "неприхватљива инвазија на британски суверенитет." Тако су се Рио Тинто и главни акционар Елизабета још једном извукли пред кривичном одговорношћу.

О стилу рада Рио Тинта и бескрајној похлепи за пуњењем џепова милијардама, могли смо да се уверимо и на покушају да се Рио Тинто ушанчи у Србији и експлоатише никл.

За британске картеле једна држава је мали залогај. Зато је на "јеловнику" Јужна Америка. Успешно су ушли у рудна богатства Колумбије, Чилеа, Аргентине, Венецуеле, Мексика и Перуа.На мети је и Бразил и "необјашњиви пожари" који су харали Амазоном пре неколико година имали су за циљ протеривање локалног становништва и откуп њихове земље у бесцење. За рачун картела из Британије и Комонвелта укључени су и нарко картели ових земаља и британска фирма за "безбедност" Difens Sistems Ltd које "гарантују безбедност" British Petroleumu у Колумбији. Иста шема је и у другим земљама.

Сада се полако уобличава слика "нове британске империје." Без обзира на вишегодишњу пропаганду како је британска империја "реликт прошлости" и церемонијални митос за туристе испред британских дворова и замкова, и како су САД последња империја старог кова из доба хладног рата, а да је Европа и свет ушао у нову еру слободне, неограничене трговине, "демократије," које превазилазе концепт појединачних суверених држава чије постојање је последња и једина претња светским ратом.

Вештина којом је Клуб Острва проширио мит да су САД "империја зла," а да је Британија остала непримећена у сенци светског антиамериканизма, задивљујућа је. На овоме се ради деценијама јер су САД једини противник британског пројекта о глобалној доминацији. У поткопавању САД на унутрашњем плану укључена је и Англиканска црква, која својим деловањем директно и преко безбројних "харизматских" секти, "евангелистичких" цркава у САД служи као инструмент друштвене контроле и манипулације. Није изненађење да је ова манипулација била у распону од Кју Клукс Клана до данашњих десничарских милиција и покрета, опседнутих Армагедоном и "крајем света." Ова идеологија проширена је на "заштиту природе" и на све "неw аге" помодне трендове против загађења ваздуха, воде, земље, преко Светске фондације природе на чијем челу је био краљичин супруг принц Филип и сличних фондација које уз помоћ Уједињених нација спроводе и духовни притисак, па самим тим и политички на све државе и појединце који су одговорни за "загађење."

Споменути "Крунски агенти," бизнис менаџери краљичине имовине, краљичина приватна структура паралелне власти насупрот Парламенту, спроводе власт британске круне у Британији и Комонвелту и јасна су слика моћи империје. У 150 страних влада и организација управљају огромним финансијским ресурсима, некретнинама, пружају услуге "off shore" банкарства, у Мозамбику воде комплетну царинску службу, кроз руковођење квази-јавном организацијом "Europe SA" руководили су комплетном економском реконструкцијом Босне после рата. Такође су кроз "joint venture" са компанијом ЕС-КО, са седиштем у Монаку, Крунски агенти обезбедили сву потребну храну за мировне  снаге Уједињених нација у Анголи и Босни. ЕС-КО је такође обезбедио логистичке услуге приватним петролејским и рударским компанијама у "компликованим околностима" у Алжиру и Колумбији, а управља и приватизацијом државног сектора Гане.

У економској и финансијској кризи 2008. године, када су многе финансијске институције доживеле крах у САД, Великој Британији и другим земљама, па се државе појавиле као спасиоци пренадуваног финансијског тржишта, које је функционисало на танкој нити новца без покрића, колабирале су и велике комбинације Крунских агената, нарочито у лондонском Ситију. Постало је јасно да се у скорој будућности мора извршити политичко прекомпоновање на светској сцени, јер су Кина и Русија постали озбиљни такмаци и то фокусирање на светску власт и глобално очување поретка моћи и економије значило је одустајање од мање важног пројекта, Европске уније. Изласком Британије добијена је слобода деловања у Европи, без ограничавања прописа ЕУ, без квота и бесконачног млаћења празне сламе у институцијама ЕУ. Остала је само још једна ситница, потребан је рат у Европи против Русије, вековног непријатеља све веће снаге. По могућству преко корисног идиота, неке друге државе, гурнуте у контекст који не разуме. Тако то ради империја, вековима.

Текст је писан искључиво за портал Правда и његово преношење је забрањено без сагласности редакције.

Остале текстове Милана Видојевића можете читати ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА