Најновије

БИЛЧИК: Србија ће наредних недеља и месеци бити суочена са важним одлукама

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас да ће Србија, како је рекао, наредних недеља и месеци бити суочена са важним и стретшким одлукама и да ће се то одразити на то коју улогу треба да заузме новипарламент у погледу чланства у ЕУ.

Србија и ЕУ (Фото: Јутјуб)

ЕП ће, како је додао, бити "на челу тих напора", између осталог и кроз међупартијски дијалог и грађанске скупштине на којима почињу да раде у Србији.

Додао је да му је жао сто још нема исхода парламентарних избора, али је нагласио да верује да ће парламент у Београду бити одлучан ако жели да напредује на пољу ЕУ интеграција.

Мораће да имају већину за законодавне промене ... рекао је Билчик и нагласио да верује да ће до јесени када ће доћи у Београд парламент и влада бити функционални.

То што не знамо још ко ће формирати владу, је здраво за свако демокатско друштво, оценио је Билчик и додао да опозиција мора да има важну улогу, простор и време да јасно каже шта желе.

Билчик је на отварању дводневног скупа "Демократија минимални консензус" у организацији Црте, чија се главна тема односи на три најважнија стуба демократије - парламент, изборе и медије, између оценио и да је отварање приступних преговора са Украјином и Молдавијом "велики корак и то" и нагласио да је после самита лидера ЕУ у Бриселу постало потпуно јасно да је ширење ЕУ кључна тема.

"Заиста разматрамо ширење и са другим државама али је важно да знамо који парламенти су спремни да доносе кључне одлуке, али ће морати да се десе и бројне промене у оквиру судства и других аспеката као и правних тековина ЕУ како би се чланство остварило наредних неколико година", рекао је Билчик.

О новом задуживању ЕПС-а прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА