Најновије

ДАЧИЋ: Очекујем конституисање Скупштине Србије до краја месеца

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да очекује да ће нови сазив Скупштине Србије бити конституисан до краја јула, а да ће затим релативно брзо бити формирана нова Влада Србије, а када је реч о формирању нове владајуће коалиције, каже да је то одлука највеће странке - СНС која диктира и темпо услове, а да је СПС спреман "да могу да постоје и друга решења".

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

"Интерес је да се у најбржем могућем року приступи формирању свих нових органа власти", рекао је Дачић Танјугу.

На примедбу да је председник Србије Александар Вучић најавио формирање владе до краја јула, Дачић одговара да је он то рекао пре него што је дошло до понављања избора у Великом Трновцу.

"Мислим да је практично немогуће да се формира влада до краја јула. Пошто ће нам бити потребно бар још седам дана до краја изборног процеса. Реално је да идемо на конституисање парламента до краја јула", рекао је председник Скупштине.

Он каже да је сада на Републичкој изборној комисији (РИК) да ради на завршетку избора пошто се Социјалистичка партија Србије (СПС) неће жалити на резултате поновљених избора иако сматрају да је поново било неправилности.

"Сада је потребно да РИК сачини коначни извештај, после рока од 72 сата где свако има право да да приговор. Када ја добијем коначни извештај од РИК-а онда је моја обавеза да се у року од 30 дана одржи конститутивна седница Народне Скупштине Републике Србије", рекао је Дачић и додао да је парламент конституисан када су верификовани мандати две трећина посланика.

Од тада, истиче, иде рок од 90 дана за формирање владе, а председник Вучић тек тада може да почне консултације са посланичким групама и одреди новог мандатара владе.

Дачић наглашава да од актера политичких процеса зависи колико ће ти рокови бити искоришћени, али додаје да је сигуран да се неће користити најдужи рокови за формирање владе.

Што се тиче улоге СПС у новој влади, Дачић каже да о томе није разговарао са Вучићем, али да СПС и Српска напредна странка(СНС) имају коректне односе, да су њихови заједнички режлтати добри и да је СПС спреман за наставак сарадње.

"То ће бити одлука највеће странке - СНС и на њима је да диктирају темпо и услове формирања нове владајуће коалиције. Међутим, апсолутно смо спремни да могу да постоје и друга решења", каже лидер социјалиста.

На питање коју он функцију очекује, Дачић одговара да је то небитно и да никада није имао никакве захтеве за себе.

Како каже, прихватао је предлоге који су долазили од самог Вучића како би могао најбоље да помогне.

Дачић сматра да циљ нове владе треба да буде да ради у најбољем интересу Србије и да има довољно политичког квалитета да донесе искораке који су важне за земљу у наредном периоду.

"Треба да искористимо овај период стабилности за даљи развој Србије. Влада треба да да позитиван импулс развоју Србије, а пут којим ће Србија ићи је већ одређен - ми идемо путем евро интеграција уз заштиту наших државних и националних интереса", поручује Дачић.

Коментаришући развој ситуације на Косову, где је Приштина наложила Србима да узму регистарске таблице привремених институција у Приштини, Дачић каже да је то још један показатељ да Курти не жели никакве компромисе и договоре, већ искључиво политику силе.

"То је веома кратковида политика. Као што је председник Вучић рекао, ту није битан Аљбин Курти већ они који га толеришу или га мотивишу да тако нешто ради, а то су његови западни ментори. То је веома погрешно и не може дугорочно донети мир у региону", сматра председник Скупштине Србије.

Он каже да ће Србије наставити са конструктивном политиком и политиком дијалога, али да би било потребно да међународна заједница схвати да без Србије нема решења косовског проблема.

О стању на фронту у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА