Најновије

ЦЕЛА ЈУГА ЈЕ ОСТАЛА У ЧУДУ КАДА СЕ ОН ПОЈАВИО НА ЕКРАНУ: У војсци првих шест месеци није имао чизме, јер није постојао број 52!

Сећате се сцене из култног филма ”Ко то тамо пева” у коме чикица у наручју Павла Вуисића виче на сав глас: ”Децо, децо!”, а онда пар секунди касније долази колона од три мушкарца предвођена горостасом Милованом Тасићем? Тада је џин са југа Србије, први пут стао пред камере и то све како је у једном ранијем интервју рекао – ”због проклетих пара”.

Велики мајстор малих улога, како је познат у домаћој кинематографији, има посве толико интересантну животну причу да би од ње могао да се направи филм. Милован Тасић – Таса, један од најпознатијих српских епизодних глумаца рођен је давне 1947. године у селу Доњем Црнатову надомак Житорађе. Крајем 60-их година прошлог века проширила се легенда о џину са југа Србије, те је легендарни тренер Пива Ивковић решио да седне у аутомобил и нађе тог доброћудног џина.

Милован Тасић-Таса је у Инђији радио као тракториста док једног дана није дошао тренер кошаркаша Радничког из Београда Слободан Ивковић (брат прослављеног тренера Душана-Дуде Ивковића) и упитао га да ли би желео да дође на пробни тренинг. Када се овај доброћудни, 212 центиметара високи џин, онако незграпан и неспретних покрета, појавио на кошаркашким паркетима, код публике је изазивао или симпатије или подсмех.

– Касније сам схватио – причао је тада Тасић – да сам самом својом појавом интересантна фигура за гледаоце, да сам им, на неки начин, симпатичан као кошаркаш. То ме је мотивисало да свакодневно тренирам и бар донекле надокнадим изгубљено.

У вој­сци пр­вих шест ме­се­ци ни­је имао чи­зме, јер ЈНА у стра­те­шким про­јек­ци­ја­ма ни­је пред­ви­де­ла број 52. На­рав­но да ни­је ишао бос, већ му је на­род­на ар­ми­ја кон­стру­и­са­ла др­ве­не клом­пе.

Пре не­го што га је по­звао Сло­бо­дан Ши­јан, Та­са је већ сни­мао фил­мо­ве. Пу­ри­ша Ђор­ђе­вић је хтео да на­пра­ви са Ба­том Жи­во­ји­но­ви­ћем филм о ју­го­сло­вен­ском Џејм­су Бон­ду. Ка­да се по­сва­ђао са Пу­ри­шом, ре­ди­тељ је из­ба­цио све сце­не са Та­сом ко­ји је, ваљ­да, тре­бао да убије Ба­ту. Што је са­мо по се­би не­мо­гу­ће!

На сни­ма­њу фил­ма "Ко то та­мо пе­ва” Та­са је но­сио се­киру, а Ми­ле Нос, још је­дан играч Рад­нич­ког, ма­хао је ве­ли­ким но­жем. По­ро­ди­ца дво­ме­тра­ша са ма­лим та­том ко­ја не да укле­том ауто­бу­су да пре­ђе пре­ко њи­ве, пре­те­ча је друм­ске ма­фи­је.

Сце­на бу­ше­ња гу­ме по­на­вља­ла се уне­до­глед. Ма­ли та­та је гре­шио у тек­сту. Кад су че­твр­ти или пе­ти пут тр­ча­ли уз­бр­до, па на­зад, ду­шу су ис­пу­сти­ли.

Ни­је Та­са сни­мао због сла­ве, не­го због па­ра. Про­кле­тих па­ра, ко­је ни­је имао у Рад­нич­ком. У свету филма спријатељио се са бројним глумачким легендама, о којима има само речи хвале.

- Сви глумци су били сјајни људи, боеми, много су волели кафану. Драган Николић је био много добар човек, знали смо се са снимања филмова, али и са Црвеног Крста. Памтим и Столета Аранђеловића као добричину, са њим сам често седео у кафани "Фонтана“, близу Хале спортова. А најбоље сам познавао Бату Живојиновића и његову Лулу, такође са Крста. Бата је био сјајан тип, али незгодан кад попије, то су сви знали. Док сам играо у Ваљеву дружио сам се и са Војом Брајевићем, са Зораном Јевремовићем, Микијевим братом, па са кошаркашком браћом Ковачевић, Бранком и Зораном. Ишли смо сви заједно у Љиг на купање, јер у Ваљеву није било базена - рекао је Таса за Спортклуб.

Са Зораном Радмиловићем је делио кадар у "Маратонцима“, али и кафану и улицу на повратку кући.

- Са Зораном сам често седео у "Последњој шанси“. И он је становао на Крсту, испод СЦ "Врачар“, па смо се враћали из кафане ујутру пешке, а људи би нас радознало гледали. У тој кафани сам га налазио када су га сви тражили, јер је знао да се не појави на снимању. Зоран је био посебан, легенда. Неки су причали да је био намћор. То није тачно, него, као и свакој познатој личности понекад су му људи досађивали, пресретали га, запиткивали, или би га само пипнули, па би му то засметало - објашњава Таса.

Зашто је погођен затвор у којем се налазе припадници пука '’Азов'’, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА