Најновије

ВЛАДИМИР БАСЕНКОВ: Русија и САД су два духовно супротстављена пола

Вашингтон већ више од пола века игра улогу арбитра и заштитника људских права и слобода. Брани најизопаченије форме дехуманизације и даје «зелено светло» у подршци традиционалним светским конфесијама. Истина, махом на речима и селективно. Више ни за кога није тајна да је тзв. Цариградска Патријаршија под контролом ЦИА. Међутим, Американци не користе «Васељенску» само за прикупљање информација, већ и за хушкање и агресивно мешање у религијске процесе који мењају духовни и политички пејзаж на просторима где живе десетине и десетине милиона људи.

Пише: Владимир Басенков

Већ неколико година смо сведоци трагедије Православне Цркве у Украјини. Пре почетка Специјалне војне операције кијевски режим покушавао је да легализује неканонску структуру Православне Цркве Украјине (ПЦУ), сејањем раскола међу верницима у тој земљи.

Украјинске власти су кренуле у отворени прогон свештеника и верника Православне Цркве, мотивишући своје акције тиме што се она наводно налази под руским утицајем. Уследило је и одузимање једног од центара православног света, Кијево-Печерске Лавре, са интензивирањем одузимања имовине и верских објеката по читавој замљи (с циљем да се преда расколницима), отворен је и кривични погон духовништва и пастве Украјинске православне цркве (УПЦ Московске патријаршије).

И све то уз благослов и контролу америчких обавештајних служби. Амерички државни секретар Ентони Блинкен сваке године подноси извештај о верским слободама у свету. Наравно да Јевреј Блинкен, који је отворено подржао Израел у првим данима крваве инвазије на Палестину, ситуацију у Украјини није ни обухватио, али ју је зато оптужио за пооштравање «антиекстремистичког» законодавства. Василиј Пискарјов, председник Комисије Државне Думе РФ за истраживање мешања у унутрашње ствари Русије извана,  скреће пажњу на последњи изваштај америчког државног секретара.

«Амерички Стејт департман поново оптужује Русију за кршење слободе вероисповести, уз успутну замерку за претерану строгост према антиекстремистичком законодавству. Ова веза није случајна. Господа из Стејт департмана разумеју и доживљавају слободу вероисповести прилично искривљено. Када су у Украјини хапсили и пребијали свештенике, одузимали православне цркве, они у свему нису видели ништа што је за осуду» - каже Пискарјов.При том је истакао да када у Русији религиозни екстремиста због припрме терористичког напада оде у затвор, то је, по Стејт департману, «прогон вере».

Другим речима, то је позната политика двоструких стандарда у заштити религијских слобода, што је тишично за Белу кућу.

Зато не чуди што таква политика код већине држава у свету подрива поверење у легитимност САД у области међународних истраживања у области верских слобода, будући да нису суштински објективна.

Узгред, Вашингтон и у својој кући јавно дискриминише хришћане свих конфесија. Шеф државе Џо Бајден прогласио је на католички Ускрс… «Дан трансродних особа», упркос чињении што Библија, света књига за све хришћанске конфесије, грех содомије сматра једним од најтежих.

Прокси Американци слични грчком митрополиту Елпидифору позвали су хомосексуалну особу да чита Символ вере. Овде је сваки коментар излишан. Познато је да дух прави форму и зато не треба да чуди што је масовна пуцњава настала у САД и што управо оне тренутно држе светски рекорд у овој дисциплини. Друштво као сунђер упија све поруке власти па је зато потпуно јасно зашто се тако регуларно дешавају напади управо на религиозне установе. У августу 2023. године САД су оствариле антирекорд по броју масовних пуцњава. На основу података које је објавио статистички портал Gun Violence Archive, овај показатељ је за само месец дана прмашио статистику свих претходних година. Регистроване су 443 масовне пуцњаве у 41 држави и престоном округу Колумбија. У цркви у Лејквуду, у америчкој државеи Тексас, 12. марта ове године догладила се пуцњава. Такође и у Хјустону где је погинуо један човек.

Русију, коју САД оптужују за кршење људских и религијских права и слобода, у свету све више доживљавају као заштитника верских конфесија. Русија је доказ да вера, као основа здравих људских вредности, није предмет прогона. Разуме се да су деструктивни култови, који уништавају душе индивидуа и прете опстанку друштва, забрањени. Међутим, Русија не прави проблем деловању нетрадиционалних хришћанских конфесија без обзира што се Католичка црква и протестантске деноминације, по обрасцу Запада и њене марионете Украјине, могу оптужити за шпијунажу или злоупотребу у функцији геополитичке борбе. Напротив, католици и протестанти у Русији живе мирно и спокојно. Исто то се односи и на муслимане, јудеје и будисте. На територији Русије, без проблема, функционишу многи њуејџ и други егзотични култови, који нису примећени у деструктивној пракси.

Русију у иностранству доживљавају као задњу линию одбрану Православња и конзервативних вредности. Русија је поуздано место за хришћане и савезник је многих исламских држава. Она ни са ким на религијској основи не квари односе нити покушава да тај свети и деликатни фактор искористи у борби са опонентима, за разлику од Вашингтона, који високе принципе брани само речима и политиком двоструких стандарда.

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ТВРДИ: Наша група "Дњепар" уништила четири украјинске бригаде

Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА