Најновије

ПРЕГАЖЕНА ЈЕ ЦРВЕНА ЛИНИЈА: Република Српска мора да се брани! (ВИДЕО)

Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине којом се отима земљиште Републике Српске, прегажена је последња црвена линија. Српска је притерана уз зид и да мора да се брани.

Специјалне јединице у Републици Српској (Фото: Јутјуб)

Овако кризу у БиХ за Спутњик оцењује декан факултета безбедности у Бањалуци Предраг Ћеранић у емисији „Од четвртка до четвртка“.

Иако српски члан Председништва БиХ Милорад Додик непрестано позива на мир истовремено је предмет оптужби да је он тај који би желео да Босна утоне у ратне сукобе, каже наш саговорник.

Република Српска се само брани, а Бакир помиње оружје

Са друге стране, додаје он,  нико не реагује на речи Бакира Изетбеговића када каже да ће због Додиковог понашања „ићи  до оружја, до рата.“

„Веома су агресивне декларације СДА и нико из међународне заједнице не реагује када се спроводи антидејтоновска политика. У БиХ је, видимо, и даље присутна политика двоструких стандарда што није добро, јер она може да опстане само у оквирима Дејтонског споразума. Он је на жалост, руиниран, јер је већина надлежности са ентитетског пренесена на ниво заједничких органа,“ каже Ћеранић.

За РС важан други Трампов мандат

С обзиром на промену геополитичких околности, декан факултета безбедности у Бањалуци сматра да је могуће вратити одредбе  Дејтонског споразума, поготово након председничких избора у Сједињеним државама, јер очекује да Доналд Трамп освоји и други мандат.

„Он би са другим мандатом и већом подршком у Конгресу могао да осигура миротворну политику  за коју се залагао и у овој председничкој кампањи. Ценим и да ће ово наше подручје и враћање отетих надлежности бити много изгледније након његове победе. “  сматра наш саговорник.

Зашто је штетна посета Мила Ђукановића БиХ ?

У светлу дешавања у Црној Гори Народна скупштина РС потврдила је изјаву Милорада Додика да је посета црногорског шефа државе Мила Ђукановића БиХ штетна. Ћеранић подсећа да је председник Црне Горе недавно дао интервју једној сарајевској телевизији и да је кроз скоро два сата разговора наглашавао да заправо Босна и Херцеговина има проблеме, а не он у својој држави.

„Отворено је напао Српску православну цркву и покушао да лопту из свог дворишта пребаци у туђе. Сматрам да би тако цела његова посета и била интонирана. Ђукановић игнорише своју земљу где су на десетине хиљада грађана у литијама и уместо да отвара дијалог са незадовољним становништвом он жели да скрене проблем на суседну државу,“ оцењује наш саговорник.

Проблем у БиХ, је каже Ћеранић, то што шта год да се догоди у региону, па и у свету, а уперено је против Републике Српске и српског интереса то ће увек наићи на подршку црногорског председника и зато је Додик морао да стопира његов долазак у Сарајево.

Ћеранић закључује да Републици Српској предстоји велика политичка борба да правда колико - толико буде испоштована, јер народ никако не жели да прихвати да треба да буду грађани другог реда и да дозволе даље руинирање Дејтонског споразума.

Вучић у посети САД! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА