Најновије

НА МЕТИ МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ТРН У ОКУ ЗАПАДА: Последња брана утеривању Србије у НАТО

Западни притисци на Републику Српску још су већи него што би иначе били јер је њена војна неутралност последња брана утјеривању БиХ у НАТО, изјавио је данас Срни политиколог Александар Павић.

Српска и Србија (Фото: Јутјуб)

- Република Српска је на мети такозване међународне заједнице, уствари Запада још од потписивања Дејтонског споразума. Већ тад је био задатак из Сарајева и политичког Запада да се Република Српска полако ослаби, а онда утопи у централистичку и централизовану БиХ, и наравно, да би се онда БиХ утерала у НАТО - оценио је Павић.

Он је истакао да је став Републике Српске о војној неутралности велики трн у оку Западу, који не бира политичка средства да покуша да то релативизује.

- Видели смо то, на пример, између 2018. и 2019. када је требало више од годину дана да се конституише нови Савет министара и да се уваже резултати избора само због тога што је био велики притисак на руководство Републике Српске да прихвати годишњи план, који би практично отворио пут БиХ у НАТО - навео је Павић, који данас учетвује у научној конференцији "Последице експанзије НАТО пакта у Европи на безбедност Балкана", у организацији Евроазијског безбедносног форума.

Он је напоменуо да се ти притисци настављају посредством западних амбасада, али и неких опозиционих партија "јер зна се добро - ако би Република Српска поклекнула, онда би било много теже и Србији да остаје изван НАТО-а".

Према његовим речима, у међувремену би се успоставила НАТО граница на реци Дрини између Срба са обе стране Дрине.

- Тако да Република Српска у ствари врло доприноси безбедности и Србије. И не само то - она држи на неки начин и Русију и Кину овде у игри управо због њеног тврдог става. Док год је руководство тврдо БиХ ће остати неутрална и овај регион неће бити потпуно утопљен у НАТО-у - закључио е Павић.

Шта је стигло иѕ Русије у Јерменију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА