Најновије

УДАРАЦ НА НАТО ПАКТ: Нема евроатлантских интеграција за БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предедништва БиХ Милорад Додик рекао је за РТРС да је на данашњој седници усвојена заједничка изјава чланова Председништва БиХ, поводом обележавања 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, у којој се, између осталог истиче подршка Споразуму и Уставу као његовом саставном делу.

Председништво БиХ (Фото: Јутјуб)

Такође, у изјави се позива на мир и поздравља постигнути напредак.

Додик је рекао да је изјава плод консензуса у који је уграђено оно што јесте Дејтон - поштовање Устава и чињенице да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је истакао да су друга два члана Председништва БиХ инсистирала да у заједничкој изјави буде наведена опредељеност за "евроатлантске" интеграције, али да он то није прихватио, инсистирајући искључиво на европским интеграцијама.

- Како они то нису хтели, у изјави нема тог дела за опредељеност за европске интеграције - рекао је он.

Додик ће сутра преузети место председавајућег Председништва БиХ, а БиХ ће посетити високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Додик је истакао да је одбио учешће у церемонији полагања венаца које је предлагао бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

- Нисам разумео шта значи комеморација у дане Дејтонског споразума. Шта то значи, да неко мисли да је Дејтонски споразум мртав па га треба на тај начин обележити? Дакле, неће доћи до такве церемоније. Ако дође Борељ, састанак ће бити одржан у Председништву - рекао је он.

Додик каже да Борељ не би требало да квалификује догађаје везане за земљу у којој нема консензуса о томе.

Како је Румунија употребила нуклеарно оружје, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА