Најновије

БЛИНКЕН МЕЊА ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ? ''Није усечен у камену''

Државни секретар САД Ентони Блинкен упутио је писмо члановима Председништва БиХ у којем наводи да су Сједињене Државе биле важан партнер у креирању Дејтонског мировног споразума.

Ентони Блинкен (Фото: Јутјуб)

На почетку писма које је упућено Милораду Додику, Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, Блинкен је подсетио да су Сједињене Америчке Државе биле важан партнер у креирању Дејтонског мировног споразума, али, како је навео, да се од самог почетка знало да ће га временом бити потребно мењати.

“Пре 25 година, САД су учествовале у Дејтонском мировном споразуму. Поносни смо на улогу САД-а и допринос који смо имали да окончамо рат у БиХ и осигурамо мир. Дејтонски споразум направио је одличан темељ на којем се Босна и Херцеговина градила што је омогућило држави да успостави одржив пут према чланству у Европској унији те снажнију сарадњу са НАТО савезом. Наравно, од самог почетка се знало да Дејтонски споразум није ‘усечен у камену’ те да ће временом бити неопходно га мењати”,навео је Блинкен у писму у који је Фена наводно имала увид.

Након тога, осврнуо се и на недостатке самог споразума и потребне измене како би се омогућили равноправни избори.

“Неки недостаци тренутног уређења Босне и Херцеговине показали су се и кроз пресуде Европског суда за људска права, што укључује и споразум Сејдић-Финци. Проблеми који су произишли из овог случаја морају се решити. Ове проблеме не може решити само законодавство. Потребно је извршити мање измене устава, како би се извршила реформа изборног система у складу са правилима Европске уније и одлукама Европског суда. Подржавамо и измене Изборног закона како би се провеле пресуде Уставног суда БиХ што би довело до тога да наредни избори 2022. године буду историјски када су у питању слобода, једнакост и равноправности”, наводи државни секретар.

Амерички државни секретар истакао је како од могуће да “Дејтона 2” неће бити ништа, те да се лидери морају фокусирати на мање али знатно реалније реформе.

“Ово је година могућности. Избори не могу лишити обавезе лидера да мењају стање у држави. Последњи пример за то јесте и договор у Мостару који показује да странке имају капацитет да ријеше комплексне проблеме кроз компромис и преговоре. Знам да постоје људи у БиХ који позивају на стрпљење, као и они који верују да САД и Европска унија припремају ‘Дејтон 2’ како би променили тренутно односе у држави. Видели смо да су претходне реформе у БиХ биле безуспешне због тога што се покушало урадити много тога одједном. Сједињене Америчке Државе верују да се потребно фокусирати на имплементацији мањих али значајних уставних, изборних, економских и других реформи како би осигурали права свих грађана у изборном процесу, унапредили интегритет судства, смањили могућност корупције и побољшати економски опоравак и почети враћати поверење грађана. То су оствариви циљеви који захтевају само политичку вољу и компромис”, јасан је Блинкен.

На крају је поручио да ће улога Председништва али и других нивоа власти бити кључна за остваривање реформи.

“Ваше лидерство ће бити кључно за ове процесе. Сједињене Америчке Државе ће бити партнер у овом процесу, али лидери у БиХ су ти који ће морати радити на реформама. Молим вас да се озбиљно укључите у овај процес и да посветите пажњу овим проблемима те да будете храбри у тражењу компромиса. Радујем се сарадњи са вама, и властима Босне и Херцеговине како бисмо продубили нашу сарадњу и обостране интересе. Сједињене Америчке Државе остају ваш најближи пријатељ”, закључио је у писму Председништву БиХ Ентони Блинкен.

Како Макрон помаже Куртију, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Фена

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА