Најновије

РЕПУБЛИКА СРПСКА ОДБРАЊЕНА! Пропао покушај отимања надлежности (ВИДЕО)

Након низа одлука Уставног суда БиХ на штету Републике Српске, помало изненађујуће, ова институција је у предмету стварних права пресудила у корист Српске. Одбацила је апелацију седам бошњачких делегата Већа народа Републике Српске којом су тражили оцену Закона о стварним правима.

Република Српска (Фото: Влада Републике Српске)

Уставни суд БиХ утврдио је да Република Српска има надлежност над некретнимама које не потпадају под опште добро и тако оспорила тврдњу Бошњака да то право припада заједничким органима БиХ.

Ова одлука Уставног суда БиХ је изразито значајна, јер је спречила још једну намеру отимања надлежности Републици Српској, каже професор међународног права Матеј Савић. Признаје да је помало затечен након низа претходних одлука Уставног суда БиХ.

- Ово је значајна ствар зато што надлежност за регулисање ових питања није дата органима БиХ, што по члану три Устава значи да је то надлежност Српске. Одлука јесте изненађујућа будући да су, на основу досадашње праксе, доста тога пресуђивали на штету Републике Српске, нарочито када је реч о имовинским односима - рекао је Савић.

То што је судски потврђено да Српска има право да регулише имовинско-правне односе над некретнинама које не потпадају под опште добро, једином правно могућом одлуком сматра саветник српског члана Председништва Милан Тегелтија. Каже да ни политички потпуно пристрасна институција, попут Уставног суда БиХ није могла занемарити недвосмислене уставне одредбе које одређују надлежности ентитета у односу на БиХ.

- Одлука је важна, јер још једном потврђује надлежности Републике Српске у погледу регулисања стварних права у Републици Српској. Нажалост, радило се о још једном покушају политичког Сарајева да, следећи политички тренд злоупотребе Уставног суда, путем Уставног суда БиХ поново отме Републици Српској надлежности која она недвосмислено има по Уставу БиХ, а који је саставни део Дејтонског споразума - рекао је Тегелтија.

Одлука Суда БиХ да надлежност над стварним правима има Република Српска, обрадовала је посланика и члана скупштинске Комисије за уставна питања Перицу Бундала. Нада се, каже, да је дошао крај пракси овог суда који је, по правилу, доносио за Српску штетне одлуке.

- То улива наду и буди благи оптимизам да ће Уставни суд и даље више радити по Уставу и мање по другуим критеријумима. Међутим, сматрам да и даље треба снажно инсистирати на домошењу закона о Уставном суду БиХ, али и одласку страних судија - додао је Бундало.

Овом одлуком Уставни суд БиХ је одбацио тврдњу бошњачких делегата да је државна имовина у искључивој надлежности БиХ. Овога пута судије су одбациле и тај аргумент и позивање на сродне законе које су наметали високи представници.

Како Блинкен жели да промени Дејтонски споразум, прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА