Најновије

СТРУЧЊАЦИ: Република Српска има правни основ да врати надлежности

Република Српска има утемељење у Уставу БиХ за доношење правних аката којим ће повући раније дату сагласност за преношење надлежности и формирање Оружаних снага, Високог судског и тужилачког савета и Обавештајно-безбедносне агенције, тврде правни стручњаци.

Република Српска (Фото: Влада Републике Српске)

Према појашњењима стручњака, члан три Устава БиХ, који говори о правном поретку и надлежности институција, јасно и прецизно каже да "све владине функције и овлашћења која нису овим Уставом изричито поверена институцијама БиХ припадају ентитетима", пише бањалучки Глас Српске.

И Устав Републике Српске даје за право Народној скупштини Републике Српске да оспори све неуставне надлежности БиХ, јер члан три каже да "Републици припадају све државне функције и надлежности осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на њене институције".

Професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић каже за Глас Српске да институцијама БиХ њеним Уставом нису поверене надлежности у области одбране, правосуђа и безбедности.

"Република Српска јесте дала сагласност за формирање ОС БиХ, ВСТС-а и ОБА, али то никада није постало део Устава БиХ, тако да су несувисле тврдње да се повлачењем сагласности крши Устав БиХ. Волио бих да сви они који то тврде прецизно кажу који то члан Устава БиХ се крши, истакао је Лукић, који је био и у делегацији Српске на мировним преговорима у Дејтону.

О новом фалсификату Приштине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА