Најновије

„Остајем овде“ : Лагунин књижевни клуб одраће се у петак!

Дирљив и инспиративан роман „Остајем овде“ о жени која се одупире фашизму, нацизму а касније и изградњи бране која прети да поплави село у ком живи биће тема 88. трибине Лагуниног књижевног клуба која ће се одржати првог петка у јуну, 3. јуна од 18 сати у књижари Делфи СКЦ.

Извор: Лагуна

О књизи ће говорити преводилац Саша Модерц и редовна учесница разговора у оквиру Лагуниног књижевног клуба, Оливера Нићифоровић која је и преводитељка са италијанског.

У малом селу Курон у Јужном Тиролу седамнаестогодишња Трина жуди за другачијим животом. Посвећена је образовању и жели да постане професорка немачког, међутим 1923. године планове јој ремети Мусолинијев режим, који укида употребу немачког и уводи италијански као обавезан језик на анектираној територији. Упркос овој новој клими страха и неизвесности, она проналази љубав и извесну меру стабилности са Ерихом, помоћником њеног оца.

Десетак година касније, Тринин опстанак је поново под знаком питања. Када 1939. године Хитлерова Немачка најављује да заједнице у Јужном Тиролу морају да се придруже Рајху или да напусте Италију, ситуација је за њу много компликованија и опаснија јер је удата и има дете. Град је растрзан и међу становништвом влада све већи страх. Док тензија расте, Трина се суочава са највећим страхом сваке мајке – једног дана се враћа кући и открива да јој нема ћерке... Касније, када вода из хидроакумулационог језера запрети да уништи брану и поплави њиве и домове, Трина ће се одупрети нечим што јој никад неће одузети: речима.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА