Најновије

ДОДИК: Русија не напушта своје пријатеље

Русија не напушта своје пријатеље и у то сам се поново уверио након разговора са председником Русије Владимиром Путином у Санкт Петербургу, рекао је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

"Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ", објавио је Додик на Твитеру.

Он је истакао да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савету безбедности УН, пренела је РТРС.

"Наш предлог њима је да подрже наставак Мисије АЛТЕА. Нагласио сам да долазак немачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка решења", изјавио је Додик.

Он је најавио нови састанак са Путином.

"Поново сам обавестио председника Путина да онај који се представља као високи представник (у БиХ) нема мандат. Већ у септембру имамо нови састанак да бисмо видели како теку договорени пројекти. Изградња гасовода и две гасне електране су приоритет и нећемо дозволити никакве блокаде", истакао је српски члан Председништва.

Додик је поновио да РС неће и не може одустати од својих права, те додао да се залаже за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум.

"Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу. Поновио сам да БиХ може опстати само као земља два ентитета и три конститутивна народа", истакао је Додик.

Он је навео да је Путин још једном изразио пуну подршку Дејтонском споразуму и показао свој принципијелан став.

"За разлику од многих са Запада који би на лажима хтели да легализују кршење Устава и који би радо срушили Дејтонски споразум", објавио је Додик.

Он је захвалио Путину што разуме сложене односе у БиХ.

"Радује ме да Русија зна да у Републици Српској има искреног пријатеља и да никада нећемо дозволити да се уведу санкције", поручио је Додик.

Састанак са губернатором

Српски члан Председнишва БиХ Милорад Додик састао се данас у Санкт Петербургу са губернатором Александром Бегловом коме је захвалио на сарадњи и на помоћи лекара из Санкт Петербурга Универзитетском клиничком центру Српске.

Договорена је сарадња у образовању и слање најбољих матураната из Српске у Санкт Петербург. Такође је договорено да буде организован заједнички форум Српске и Санкт Петербурга о наставку сарадње, пренео је РТРС.

Додик је учествовао на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, а јуче се састао са председником Русије Владимиром Путином.

Додик је за РТРС рекао да је састанак са Путином био пун разумевања и отворености, да је разговарано о више тема, пре свега политичких, попут улоге Русије као гаранта Дејтонског споразума.

Какав је став Турске о Додику, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА