Најновије

Књига „Крадљивица воћа“, Петера Хандкеа, стиже у српске књижаре

Од 1. јула у издању Лагуне.

Фото: Лагуна

Књига „Крадљивица воћа“, коју је сам аутор, нобеловац Петер Хандке, дефинисао као „последњи еп“, започиње убодом пчеле у приповедачеву ногу. То је за њега знак да мора кренути на пут. Време је да напусти Ничији залив, куц́у у близини Париза, и запути се ка готово ненасељеном делу Пикардије у потрази за крадљивицом воћа.

Девојка – неухватљив лик, полужена, полуфантазам – кренула је тамо са одређеном намером: да пронађе своју мајку. Следи је живописно али снолико истраживање топографије, како физичког тако и душевног простора, које исцртава пролазак крадљивице воћа преко пограничних подручја Француске. Сваки случајни сусрет – са човеком који јури кроз шибље у потрази за својом изгубљеном мачком, са достављачем пице који оставља свој скутер да би јој постао сапутник на један дан – открива нам другачију страну јунакиње у маниру кубистичког портрета. Путовање крадљивце воћа и приповедачево на крају се преклапају, стапају, пресликавају у низ авантура, сусрета са људима и животињама, шокова услед контакта са нетакнутом природом, а све кулминира великом прославом.

У прози ненадмашне прецизности Хандке уздиже свакодневни живот до епских размера, славећи лутање које је само себи сврха, сва она скретања са пута која дају неочекиване погледе и дарове, попут воћа украденог из туђих башти.

Књигу „Крадљивица воћа“, први пут на српском језику, можете пронаћи од петка 1. јула у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs и на сајту laguna.rs.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА