Најновије

Abba би се преврнула када би чула српску верзију свог највећег хита из 70-их: „Пери, крпи, плеви, копај, смири стоку, вазда ринтај, докле, бре…“

Лепа Лукић, Уснија Реџепова, Цуне Гојковић и Тозовац су седамдестих година прошлог века генијално обрадили чувени бенд Аbbа и њихову песму „Money, Money“.

На првом полуфиналу завршене „Песме за Евровизију“, чули смо оркестар Дејана Петровића и хор симпатичних госпођа у брзим патикама и народној ношњи како певају чувени хит Аbbе на свој начин. Међутим, овај спој се није први пут десио на нашој телевизији.

Новогодишњи програм 1977. године Телевизије Београд. Екипа редакције забавног програма је решила да направи 12-минутну емисију у којој су четири прослављена певача отпевала овај велики хит.

Песму почиње Уснија, овим стиховима:

„Пери, крпи, плеви, копај, смири стоку, вазда ринтај
докле бре…“

Наставља:

„Мотику да не видим

не’г само да се проводим“

Ово је део рефрена:
„Пашћеш у несвес’ кад ударим бес“

А онда Лепа, има свој део. Њен економски план за развој подржава и копира и данас много становника у Србији. Дакле, стихови су чист евергрин:

„У сан је мене дошо план

на томболу ћу да играм
прогноза, лото, лутрија

бар ту сам ваљда батлија…“

О батлији ћемо у неком другом тексту, а сада се враћамо овој песми…

Како Jугопапир пише, очевици нису могли да се сете чија је идеја, али свакако је неко из екипе – редитељ програма Александар Мандић или сценариста Предраг Перишић.

Како су рекли тад, није био циљ да се прави пародија на велики светски хит већ да се текст и популарна мелодија преточи у наш амбијент.

„Money, Money“ су постали у рефрену „Паре, паре“, али је наслов остао „Мани, мани“, да замирише на наше поднебље и жаргон.

Мандић је режирао 12 минута новогодшњег специјала. У емисији Мира Бањац је угостила познате певаче који су поред Аbbе отпевали још једну песму, Натпевавање.

Сам видео овог програма ипак није сачуван, али пошто су ове две песме налазе на плочи, имамо аудио снимак, додуше нешто лошијег квалитета.

У једном интервју поводом смрти Предрага Живковића Тозовца, Лепа Лукић се присетила њихове песме али и заједничке каријере и турнеја.

– Свуда су нас спајали. Новогодишње емисије нису могле да се замисле. Чак се и „Аbbа” певала. Цуне, Уснија, Тозовац и ја. Човек је био до задњег момента весео и духовит. По три месеца смо имали турнеје. Нема тог дружења, то се поштовало. Певало се само ко зна да пева. Мени је трајање важније него хит и узети паре на песми – рекла је Лепа.

СРБИЈА ЈЕ ПЛАКАЛА ЗБОГ МАЛЕ ВЕСНЕ У ФИЛМУ "ПТИЦЕ КОЈЕ НЕ ПОЛЕТЕ": Ивана напустила Србију, данас би је ретко ко препознао

Извор: City magazin

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА