Најновије

ОВО ЋЕ БИТИ ВЕК УЈЕДИЊЕЊА СРБА: Политичка прогноза бившег председника Републике Српске

Време страдања је иза нас, долази време за уједињење Срба, уверен је Милорад Додик, председавајући Председништва Босне и Херцеговине.

Додик (Фото: Јутјуб)

Бивши председник Републике Српске у интервјуу за Српски Телеграф, открива зашто рачуна на помоћ Владимира Путина око питања спајања Србије и Српске, ко је препрека на том путу?

Када ће се ујединити Србија и Српска?

- Већ смо уједињени, ми смо један народ. Короз историју су покушавали да нас одвоје разним терминолошким и географским ознакама. За нас су често говорили да смо босански Срби с намером да нас одвоје од матице, што није тачно.

Народи попут Хрвата и Словенаца направили су своје готово етнички чисте државе. Стога је логично да и Срби испоставе тај историјски захтев.

Када ће то уједињење бити реализовано?

- Колико год је прошли век био век страдања, овај век може бити век интеграције, уједињења српског народа. Многи су против нас, има их овде из региона, а има их и издалека. Морамо бити паметни, морамо да мотримо и чекамо геополитичку ситуацију која би нам дала основа да то учинимо на један нормалан начин, без икаквих страдања и насиља. Народ који је вештачки подељен треба да се уједини јер нас везује исти језик, култура и начин живота. 

Има ли помака на том путу?

Има. Пре десетак година када су Србијом управљали амбасадори, када смо ми из РС долазили код лекара, третирани смо као странци. Са овом влашћу то није тако. 

То сада више није случај. Студенти из РС су третирани као странци. Са овом влашћу то није тако. Људи из РС су данима испред конзулата и другим институцијама како би добили документа која их индетификују са Србијом, да добију пасош Србије.

- Имам српски пасош и то је моја примарна индетификација - рекао је Додик.

Може ли Путин да помогне у спајању Србије и Српске?

- Политика председника Путина пре свега подржава међународно право. А то се заснива на чињеници да  народи морају да се определе како желе да живе. То је показано на Криму. После референдума то је и урађено. На Косову наравно, тога није било. Русија већ чини огромну корист тиме што јача своје капацитете. Да је Русија имала ову снагу, коју има сада у Путиново време, питање је како би се ствари одвијале. Нисмо имали срећу да Русија буде јака и да у оно време на њеном челу буде Путин, те смо морали да то сами изнесемо, уз једно повлађивачко понашање Москве према међународном фактору. Нама су ускраћена та права, сатанизовани смо. Жао ми је што Русија није имала ову снагу када су бомбардоване Србија и Република Српска. Русија неће бити по страни, или се барем ми тако надамо, уколико поново буде манифестације насиља према Србима - рекао је он.

Када је у питању Косово, очекује ли се конкретна помоћ Русије и Путина?

- Русија не признаје такозвано Косово, имају право вета у Савету безбедносзи и зна се да, уколико би неко нешто учинио против интереса Срба у СБ, да то не би дозволили. Не заборавите да је Британија, која се овде представља као неки фактор у Савету безбедности, предложила резолуцију којом би се Срби прогласили геноцидним народом. Русија је ставила вето, и то је најбољи доказ да ће Русија на том глобалном плану увек заштитити интересе Срба - каже Додик.

- Подржавам политику Србије и Вучића по питању Косова. Мислим да Вучић има довољно капацитета и међународног и личног. Није необично да западњаци наметну причу о разним непоходностима, али мишљења сам да треба дати прилику разговорима онако како је речено у Београду, а то је доказ да без укидања такси нема дијалога - тврди Додик.

Протести опозиције

- Србија је демократска земља, опозицији није забрањено да протестује, али је свима забрањено да крше закон. Тако је у свакој држави света. Једини начин на који можете добити политички легитимитет да победите на изборима. Питали су ме за притиске Запада око Косова, верујем да протестима желе да смање преговарачки капацитет Србије, не говорим да тако размишљају сви који излазе на улице, али да ће то искористити Запад, хоће. 

Ситуација у Сарајеву

- Сарајево је једна политичка каљуга, то није ништа ново. Од Дејтона па наовамо се покушава закрпити ситуација, ствара се привид функционисања иако Босна и Херцеговина никада није функционисала, није била власништво народа који тамо живи, већ је било интервенција међународног фактора. Бошњаци и даље желе да се представе као жртве, што наравно, није истина, јер сви смо тамо жртве - казао је Додик.

У Венецуели је у току тајни пројекат “Blackout” – следећи циљ САД су Куба и Никарагва. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА