Најновије

РУСИ УВОДЕ СВОЈ СИСТЕМ: Након искључења интернета, следи забрана продаје уређаја без овога!

Русија је јуче усвојила закон којим је забрањена продаја одређених уређаја у које претходно није инсталиран руски софтвер. Закон ће ступити на снагу у јулу 2020. и односиће се на паметне телефоне, компјутере и паметне телевизоре.

Русија (Фото: ria.ru)

Комплетну листу геџета на које се односи закон и руских софтвера који требају да се инсталирају одредиће влада.

Присталице овог закона кажу да је усмерен на промоцију руске технологије и да становницима Русије олакшава коришћење геџета, међутим неки су забринути због могућег надгледања и страхови да ће се компаније повући са руског тржишта.

Нови закон не значи да уређаји из других земаља неће моћи да се продају са својим уобичајеним софтверима, али ће руска алтернатива морати да буде инсталирана, наводи BBC.

-Кад купимо комплексне електронске уређаје, они већ имају појединачне апликације, углавном западњачке, већ уграђене у њих… Наравно, кад их неко види може помислити да нема доступних домаћих алтернатива. Ако поред већ инсталираних апликација понудимо корисницима руске, они ће имати право избора – рекао је један од коаутора закона Олег Николајев.

Али, закон је ипак наишао на критике руских произвођача и дистрибутора. Из Удружења трговинских компанија и произвођача електричне и компјутерске опреме (РАТЕК) кажу да неће бити могуће инсталирати руске софтвере нан еке уређаје и да ће међународне компаније које их праве због тога напустити руско тржиште.

Неки су такође забринути да би руски софтвер могао да се употреби за шпијунирање корисника. Русија је, како подсећа ББЦ, пооштрила законе за интернет последњих пет година.

Путин сазвао руски савет безбедности! Више о томе ОВДЕ.

Извор: BBC

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА