Најновије

САДА ЈЕ СВЕ ПОЗНАТО: Французи коначно открили своје планове за Србију и Балкан!

Француски предлог о реформи политике проширења ЕУ требало би да отвори пут када је у питању приступ земаља Западног Балкана и Србије Европској унији.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

То је у понедељак изјавио амбасадор Француске у Србији Жан Луј Фалкони.

Француска је, иначе, пре десетак дана земљама чланицама ЕУ доставила документ који садржи предлог принципа на којима би требало да се заснива нова методологија политике проширења.

У документу се наглашава да Француска "недвосмислено пружа подршку европској перспективи земаља Западног Балкана".

"Председник Макрон је био искрен кад се састао са председником Александром Вучићем недавно, а рекао му је да жели да Србија уђе у ЕУ и то је, у ствари, смисао француског предлога и не ради се ни о каквом алтернативном моделу за земље региона и Србију, већ је циљ чланство у ЕУ", рекао је амбасадор новинарима након пословне конференције "Инноватинг мобилитy" у Београду.

Он је додао да је предлог, заправо, предмет "једног папира" који је представљен и о коме треба да дискутују Европска комисија и земље чланице.

Желели бисмо да Србија и земље западног Балкана такође учествују у тим дискусијама, додао је Фалкони.

Навео је да се француски предлог заснива на три елемента.

"Један је - да би земље Западног Балкана приступиле ЕУ оне морају да спроведу одређен број неопходних реформи што се тиче привреде, економије, али и и реформи које се тичу правне државе, климе за пословање и тако даље", рекао је амбасадор.

Други елемент предлога се тиче да истовремено са реформама и које треба да се изврше у земљама Западног Балкана, и сама ЕУ на неки начин прође кроз процес реформи побољшања, на пример што се тиче питања одбране или финасирања европских политика, или питања која се тичу социјалне заштите, објаснио је он.

То, како је рекао, значи да ће од свих реформи које се буду десиле на нивоу ЕУ имати користи и земље Западног Балкана, када буду постале чланице ЕУ, навео је.

Трећи елемент тог предлога се тиче самог нацина на који се перцепира улазак у ЕУ од стране самих грађана, додао је Фалкони.

"Цљ овог је да они на конкретнији начин и брже виде и уживају бенефите и пре него што земље Западног Балкана постану пуноправне чланице ЕУ", додао је.

Амбасадор је изразио наду да ће рад на тим предлозима моћи да започне брзо како би за предстојећи самит у Загребу, у мају наредне године, било конкретних предлога.

Француска је пре десетак дана земљама чланицама доставила на разматрање тзв "нон пејпер", односно "предлог за дискусију", у коме је представила четири принципа које Париз види као основе за нову методологију проширења ЕУ, а то су - постепено приступање, отварање структурних фондова ЕУ, али и стриктнија политика условљавања и реверзибилност процеса проширења.

Антић разобличио план шиптара! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА