Најновије

ПУТИН СЕ СПРЕМА ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ? Америка узнемирена, објављени снимци! (ВИДЕО)

Русија је лансирала ракете из подморница, подземних силоса и авиона у великој стратешкој вежби под командом Владимира Путина, демонстрирајући своју пуну нуклеарну тријаду.

Владимир Путин и руска војска. (Фото: kremlin.ru)

Видео записи које је поделила Русија показују да су ракете нуклеарно способне и распоређене, саопштило је Министарство одбране земље. Пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете извршено је из нуклеарне подморнице Карелија у Баренцовом мору.

Русија је протеклих година проширила своје војне вежбе усред тензија са Западом док су односи пали на најнижи ниво после Хладног рата након повратка полуострва Крим под контролу Москве.

ТВ Звезда је такође пренела интерконтинентално лансирање ракета са космодрома Плесек у Архангелској области. Неколико крстарец́их пројектила великог домета такође је испаљено и са стратешких бомбардера Ту-160 и Ту-95 са аеродрома Енгелс и Украјинка.

Крстареће ракете су, како се извештава, успешно погодиле циљеве на полигону Пембој у Републици Коми. Балистичке ракете из Плесецка и Баренцовог мора погодиле су циљеве на полигону Кура на Камчатки, на руској пацифичкој обали.

ТАСС је известио да су лансирања изведена под Путиновом командом.

- Обука за управљање стратешким офанзивним снагама одржана је под надзором врховног команданта - наводи се у изјави министарства.

"Циљеви вежби су у потпуности испуњени."

Војне вежбе долазе мање од два месеца пре него што почетком фебруара истекне нови СТАРТ америчко-руски споразум о контроли наоружања.

Москва и Вашингтон разговарали су о проширењу споразума, али разлике су остале. Тадашњи председник САД Барак Обама и бивши руски председник Дмитриј Медведев потписали су 2010. нови СТАРТ. 

Он ограничава сваку земљу на не више од 1.550 распоређених нуклеарних бојевих глава и 700 распоређених ракета и бомбардера, а предвиђа опсежне инспекције на лицу места како би се верификовало поштовање споразума.

Након што су се и Москва и Вашингтон повукли из Уговора о нуклеарним снагама средњег домета из 1987. године, прошле године, нови СТАРТ је једини преостали уговор о контроли нуклеарног наоружања између две земље који још увек постоји.

Заступници контроле наоружања упозорили су да ће њиховим истицањем уклонити све провере америчких и руских нуклеарних снага, што представља удар на глобалну стабилност.

У међувремену, 22-годишња инжењерка дизајна Јулија Калач постала је 30.000 запослена у великом предузећу за изградњу бродова у Белом мору са задатком да модернизује руску нуклеарну флоту.

Севмаш је једино руско бродоградилиште способно за изградњу подморница на нуклеарни погон. Његова експанзија повезана је са великом модернизацијом подводне флоте земље, с многим новим бродовима који ће бити произведени у наредних десет година.

За мање од једне деценије радна снага компаније подигла се за више од 3.000 радника.

Српски пулмолог открио која је највећа грешка коју правимо покушавајући да спречимо корону! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Дејли Мејл

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА