Најновије

ПУЧ ИЗ КОМИТЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ?: У Казахстану ухапшен Карим Масимов, бивши премијер и дугогодишњи високи руководилац богате земље

Мада се ситуација у Казахстану полако смирује терористичка жаришта су и даље активна и због тога се против њих наставља борба полиције и војске, казао је председник Касим Жомарт Токајев у разговору са руским председником Владимиром Путином.

Алма Ата (Фото: Јутјуб)

И у суботу су војни руски транспортери пребацивали на аеродроме у Казахстану специјалне јединице миротвораца из земаља Организације колективне безбедности.

Тих специјалаца из Русије, Белорусије, Таџикистана, Јерменије и Киргистана биће око три и по хиљаде и они ће чувати важне објекте. Они су већ од доласка велика морална подршка војсци Казахстана. Бивша совјетска република у централној Азији има армију од око сто хиљада војника и официра.

У првим налетима агресивних демонстраната војска је била деморализована јер очигледно нису очекивали да ће на њих пуцати из ватреног оружја. Ситуација се битно променила доласком Руса и када је председник Токајев дао команду да се на терористе пуца без упозорења.

Власти Казахстана у суботу су наставиле да хапсе организаторе крвопролића у тој бившој совјетској републици. Саопштено је да је ухапшен председник Комитета за безбедност Казахстана Карим Масимов. На тој дужности је постављен 2016. године. Масимов је у два наврата био председник владе Казахстана од 2007. до 2012. и од 2014. до 2016. А од 2012. до 2014. био је руководилац председничке администрације.

Председник Казахстана Токајев критиковао је руководство Комитета за националну безбедност, што је "преспавало" припрему покушаја државног преврата. Јермухамет Јертисбајев, бивши министар информација и саветник председника Нурсултана Назарбајева, говорећи на једном од ТВ канала Казахастана оптужио је руководство Комитета за националну безбедност за издају и покушај преврата.

- Повремено су хватали неке групе екстремиста, али су прећуткивали да постоје многобројни логори за тренирање који су били у планинском делу Казахстана - казао је Јертисбајев. Критикујући руководство Комитета за националну безбедност Јертисбајев је рекао да им је циљ био да смене председника Токајева. Ако се докаже да је Масимов заиста скривао информације да се екстремисти припремају у камповима и да њему прети затворска казна до 15 година затвора.

Хапшење бившег премијера и председника Комитета за националну безбедност потврђује да се стварно водио клановски рат и у највишем руководству.

У штабу демонстраната у Алматију у хотелу "Казахстан" ухапшен је Арман Џумагељдијев, који је у екстремистичким круговима познат као Дивљи Арман. Наводно је он организовао долазак око две хиљаде екстремиста у Алмати. Он је један од вођа покрета за стварање туркофонске државе од Балкана до Сибира. Студирао је у Турској и повезао се са тамошњим муслиманским екстремистима из организације "Сиви вукови". Међу 4.266 ухапшених учесника нереда има и странаца који говоре на арпаском.

И један израелски држављанин је убијен у насилним протестима, саопштило је министарство спољних послова Израела.

Овај 22-годишњи Израелац, убијен је у Алматију из ватреног оружја, наводи се у саопштењу израелског министарства

Додаје се да је младић боравио у Казахстану последњих неколико година, преноси Ројтерс.

Назарбајев није побегао

Гласине о томе да је бивши председник Казахстана Нурсултан Назарбајев побегао у иностранство демантовао је његов прес-секретар Ајдос Укибај. Назарбајев се налази у престоници Казахстана Нур Султану која је добила по њему име у време националне еуфорије када су га прозвали "оцем нације"!

После избијања нереда у Казахстану причало се како је Назарбајев побегао са породицом у суседну Киргизију. Затим су блогери тврдили како је побегао у Кину.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА