Најновије

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ СПРЕМА РЕЗОЛУЦИЈУ О СРБИЈИ: Приморавају Београд да уведе санкције Москви

Спољнополитички одбор Европског парламента одржаће данас седницу, на којој би требало да расправља о нацрту резолуције којом ће Србија бити позвана да се усклади са одлукама ЕУ у спољној и безбедносној политици, укључујући и санкције Русији, преноси Радио Слободна Европа.

ЕУ и Србија (Илустрација: Pixabay/Правда)

У нацрту резолуције коју је предложио известилац ЕП за Србију Владимир Билчик а у који је РСЕ имао увид, изражава се жаљење због чињенице да се Србија није ускладила са санкцијама Европске уније (ЕУ) након руске инвазије на Украјину, а власти у Србији позивају се да покажу "стварну посвећеност вредностима ЕУ".

У тексту се изражава жаљење због одлуке косовске владе да одбије предлог којим би се омогућило прикупљање гласачких листића бирача са правом гласа на територији Косова за априлске изборе, као што је то био случај раније.

Такође се позива на поштовање и пуну примену свих претходних споразума, укључујући и Заједницу српских општина.

Нацртом резолуције се подсећају српске власти да ће напредак у дијалогу о нормализицији односа са Косовом одредити темпо приступних преговора.

Понавља се подршка дијалогу Београда и Приштине и важност конструктивног ангажмана српских и косовских власти у "циљу постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији" и напомиње да је то кључно за обе стране да напредују на европском путу.

Предложени текст у току ове године треба да усвоји Европски парламент на пленарној седници чиме би добио верзију резолуције, наводи РСЕ и додаје да резолуције ЕП нису правно обавезујуће за државе чланице нити институције ЕУ.

Шта се дешава са хрватским добровољцима у Мариупољу, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА