Најновије

НОВА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГОРАНА ПАПИЋА: Терети се да је спречио хапшење припадника криминалне групе

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је данас суду оптужни предлог против Горана Папића и Бранислава Пандура, због сумње да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминала (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н. К.

Фото: mup.gov.rs

Папићу се оптужним предлогом на терет ставља кривично дело трговина утицајем, а Пандуру злоупотреба службеног положаја.

Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић указао је да је ово други оптужни акт против окривљеног Горана Папића који суду подноси Посебно одељење за борбу против корупције овог тужилаштва.

Тим поводом је поручио да је тужилаштво одлучно у разоткривању незаконитости и корупције у раду појединих припадника полиције, којој је основна улога да грађане штити од криминала, а не да се њиме сама бави.

- Нема толеранције за појединце који врше кривична дела, кријући се иза службене легитимације полиције. Полиција треба да чува грађане од криминалаца, а не криминалце - истакао је Стефановић.

Папић се сумњичи да је у ноћи привођења Н. К. у СБПОК, под сумњом да се бави продајом наркотика, утицао на своје подређене да се Н. К. пусти на слободу, наводећи да га познаје одраније и да је приведени само мајстор код којег он поправља кола, иако је знао да је Н. К. лице за које су постојала оперативна сазнања да је члан криминалне групе која се у дужем периоду бави продајом наркотика.


Бранислав Пандур је искористио свој положај и позвао дежурног заменика Вишег јавног тужиоца у Београду којем је рекао неистиниту информацију да је Н. К. "под мерама" Тужилаштва за организовани криминал и да би његовим задржавањем била упропашћена оперативна обрада СБПОК-а, иако је знао да то није тачно.

На тај начин окривљени су Н. К. прибавили корист тако што су спречили да му се одреди задржавање до 48 сати, као и да му се врате претходно одузети предмети – па су тако онемогућили вештачење садржаја мобилних телефона, претрес возила и ДНК вештачење одузетог новца и вештачење присуства опојних дрога на новцу.

Подсећамо да се првим оптужним актом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду Горан Папић терети за кривично дело трговина утицајем, због сумње да је 15. априла 2020. године, користећи свој положај руководиоца у СБПОК-у, посредовао да се не изврши службена радња која би се морала извршити, односно захтевао од тадашњег руководиоца Полицијске управе за град Београд да се Марку Миљковићу одмах, без провера, врати блиндирано возило које је од њега тада привремено одузето. Истог дана возило је враћено Миљковићу.

У том предмету завршне речи на суђењу заказане су за 15. август, након чега ће суд изрећи првостепену пресуду.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА