Најновије

РАСПИСАН КОНКУРС ЗА 15.000 ПОПИСИВАЧА: Ко може да се пријави, како и колика је зарада?

Републички завод за статистику расписао је данас конкурс за ангажовање пописивача за предстојећи попис који се спроводи у периоду од 1. до 31. октобра 2022. Конкурс је отворен до 5. августа, а према ранијим најавама биће ангажовано 15,000 пописивача.

Фото: pixabay.com

Завод међутим планира да прими 20.000 особа, која ће проћи кроз обуку за теренску реализацију, како би имали резервне пописиваче.

У наставку вам доносимо улове конкурса, начин избора кандидата, опис посла и начин плаћања.

Ко може да се пријави?

На конкурс се могу пријавити држављани Србије са пребивалиштем одоносно боравиштем у Србији, који имају најмање 18 година и стечено трогодишње образовање.

Потребно је и да кандидат није осуђиван, да против кандидата није покренута истрага и да се против њега не води кривични поступак.

Такође, кандидати треба да познају рад на рачунару (МС Оффице, интернет), што ће бити проверавано тестирање кандидата као и да имају могућност приступа интернету током периода ангажовања.

Компентенције, тренутни радни статус као и претходно искуство биће бодовани.

Тако ће највише бодова односно предност имати особе са вишим степеном образовања, незапослени као и они са претходним искуством пописивача.

Максималан број бодова које кандидат може да оствари је 47, а у случају када кандидати остваре исти укупан број бодова, предност на ранг-листи имаће  кандидат који је остварио већи број бодова на тестирању,  остварио већи број бодова по основу искуства у пописима и/или другим статистичким истраживањима Завода,  остварио већи број бодова по основу радног статуса, остварио већи број бодова по основу образовања,  изјавио да има могућност коришћења аутомобила за рад у Попису.

Ако су кандидати изједначени и према наведеним критеријумима, предност се даје кандидату са мањим редним бројем пријаве.

Како се пријављују?

Заинтересовани кандидати могу се пријавити за рад само на територији општине/града у којем станују (живе).

Изузетак су студенти који се школују ван места становања и они се могу се пријавити за рад у својој општини/граду или у општини/граду у којем привремено живе током студија.

Кандидати се пријављују искључиво попуњавањем електронске пријаве.

Кандидат може да попуни само једну пријаву.

Више информација може се наћи на сајту посвећеном попису. 

Када се објављују резултати конкурса?

Ранг-листе пријављених кандидата за пописиваче биће објављена 10. августа.

Кандидати потом треба да предају документацију и да прођу тестирање рада на рачунару у периоду од 13. до 19. августа.

Након тога 20. августа објављује се прелиминарна ранг-листа изабраних кандидата, након чега следи рок за приговоре и жалбе.

Објављивање Коначне листе кандидата који се позивају на обуку заказано је 26. августа.

Након тога у периоду од 29. августа до 16. септембра следи петодневна обука кандидата за инструкторе, а коначни спсиак  изабраних пописивача заказан је за 20. септембар.

Потписивање уговора са пописивачима заказано је за период од 22. до 23. септембра.

Који су основни задаци пописивача и који уговор се потписује?

Пописивач је дужан да прође петодневну обуку у периоду од 29. августа до 16. септембра 2022. године и да се детаљно упознава са Водичем за пописиваче и радом у апликацији за прикупљање података.

Такође пописивач пре пописа обилази терен пре почетка пописивања. Током пописа његов посао подразумева пописивање свих јединица пописа (лица, домаћинстава, станова) методом интервјуа, уз коришћење преносивих рачунара (лаптопова) за унос података у електронске упитнике.

Како наводи РЗС, пописивач може радити и друге послове по налогу инструктора или пописне комисије.

Са пописивачима се потписује или Уговор о обављању привремених и повремених послова ( за незапослена лица, запослена лица са непуним радним временом, старосни пензионери) или Уговор о допунском раду (за лица запослена са пуним радним временом код другог послодавца).

РЗС наглашава да „завод није одговоран за евентуални губитак права радно ангажованог лица до ког може доћи услед промене његовог радноправног статуса и остваривања накнаде за рад (нпр.: обустављање исплате породичне пензије, накнаде за случај незапослености и сл.).“

Колико може да се заради?

Снежана Лакчевић, помоћница директора Републичког завода за статистику, рекла је јуче за Јуроњуз да пописивачи раде све време током  месец дана све док не заврше са пописивањем терена који је њима задат.

Они могу да организују своје време, а биће плаћени по попуњеном формулару. Процењује се да пописивање по једном домаћинству траје 20 минута.

Раније је за РТС из РЗС-а речено да укупна зарада зависи од попуњених формулара али да они процењују да на овај начин може да се заради просечна нето плата. Она иначе износи 73,012 динара.

О попису

За разлику од свих досадашњих пописа, у којима су подаци прикупљани попуњавањем папирних упитника, у Попису 2022. године први пут ће се за прикупљање података користити преносиви рачунари, односно лаптопови. Метод спровођења пописа је традиционални, пописивачи прикупљају податке директно од грађана, идући „од врата до врата”. Прелиминарни резултати Пописа биће објављени у року од месец дана од завршетка теренског прикупљања података (до краја новембра 2022. године), а коначни резултати ће се објављивати у складу са планом публиковања, сукцесивно, почев од априла 2023. до јуна 2024.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА