Најновије

КЉУЧ У БИЦИ ЗА ВАЖАН СТРАТЕШКИ ГРАД! Украјинци по сваку цену хоће да зауставе руску силу (ВИДЕО)

Локални званичници су 8. августа најавили почетак изградње плутајућег моста преко реке Дњепар у Херсонској области након серије напада украјинских снага који су оштетили мост Антоновски.

Мост гори. (Фото: Јутјуб)

Након затварања Антоновског моста, руска војска превози аутомобиле преко Дњепра. Дневно се превезе око 1.000 возила.

- Понтонски прелаз ће се састојати од баржи, чак и ако се у неким пробије рупа, неће се моц́и потопити. То ће бити једини понтон преко којег ће људи пролазити - рекао је начелник војно-цивилне администрације региона.

Антоновски мост је једини друмски мост преко Дњепра у Херсонској области између центра региона и града Аљоша. Укупна дужина моста је око 1,4 км, ширина 25 м.

Усред текућих извештаја о офанзиви украјинских снага у источној Украјини, мост Антоновски је стално гранатиран од стране ХИМАРС МРЛС-а америчке производње.

Шеф локалне администрације је 20. јула рекао да је мост "практично уништен" након што га је погодило 11 пројектила и да би могао да се сруши ако се напади наставе. Последњи напад догодио се ујутру 8. августа. Мост је погођен пројектилима ХИМАРС. Украјинска војска до сада није успела да уништи носиве конструкцијске компоненте, већ је само оштетила пут.

С друге стране, украјинске трупе минирале су и намеравају да дигну у ваздух и мост у Запорошкој области како би окривиле Оружане снаге Русије, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

- Према постојећим поузданим информацијама, припадници украјинских оружаних формација у Васиновки у Запорошкој области минирали су друмски мост преко реке Жеребећ, који планирају да дигну у ваздух и, према већ разрађеном сценарију са извештавањем у украјинским и западним медијима, оптуже руске јединице за наводно неселективне ударе на важне објекте саобраћајне инфраструктуре - рекао је генерал.

Он је поново напоменуо да у извршавању задатака специјалне војне операције трупе Руске Федерације, ДНР и ЛНР не врше нападе на цивилну инфраструктуру, према цивилном становништву се понашају искључиво хумано и пружају цивилима свеобухватну помоћ и подршку.

Мизинцев је додао да су украјинске неонацистичке формације распоредиле упориште у згради школе у ДНР и опремиле артиљеријске положаје у двориштима стамбених зграда у Артјомовску.

Под изговором осигуравања безбедности украјинске снаге су забраниле становницима да напуштају своје домове, а сви њихови покушаји да се самостално евакуишу у безбедне крајеве строго се сузбијају, додао је генерал.

Према његовим речима, у Мирнограду у Доњецкој Народној Републици су у згради школе број 1 јединице украјинских трупа разместиле упориште и складиште муниције, поставиле блокаде путева по ободу образовне установе, минирале прилазе установи, али становништво о томе намерно није упозорено.

Мизинцев је додао да су неонацисти такође распоредили артиљерију и противваздушне системе у приватним кућама у Красноторку у ДНР и одатле гађају положаје руских снага, провоцирајући их на узвратну ватру. Он је истакао да они при томе држе становништво у својим домовима, користећи их на тај начин као живи штит.

Осим тога, у Николајеву у зградама Црноморског националног универзитета и школе број 16 распоређене су јединице територијалне одбране и опремљена складишта муниције. У непосредној близини образовних установа неонацисти су поставили оклопна возила, а евакуација станара из оближњих кућа намерно није извршена, додао је он.

Мизинцев је навео да су руски деминери неутралисали у Донбасу скоро 240 хиљада експлозивних направа. Укупно је проверено 7.392,6 хектара територије, 717 зграда, четири моста и 130,7 километара путева.

Такође, у републике Донбаса и у Украјину је од 2. марта достављено 52.324,7 тоне хуманитарне помоћи током 1.418 акција.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА