Најновије

ШТА СЕ ДЕСИЛО СА КОНТРАОФАНЗИВОМ? Украјинци су били спремни, а онда су Американци рекли – стоп!

Док се украјинска војска спремала за контраофанзиву, САД су позвале Украјину да избегне застој на неколико фронтова ограничавањем циља и обима операције.

Украјинска војска. (Фото: Flickr)

Позивајући се на изјаве неколико украјинских и америчких званичника, Си-Ен-Ен открива како су Сједињене Америчке Државе поступком "ратних игара" припремале украјинску војску за контранапад.

Украјинска војска је у почетку разматрала већи контранапад, али се на крају фокусирала искључиво на јужни регион Херсона, који су Руси заузели на самом почетку инвазије.

Одлуку да ограничи напад донео је Кијев након разговора са америчким војним стручњацима. Ове расправе укључивале су извођење аналитичких вежби, односно симулираних "ратних игара", које су Украјинцима показале које наоружање и нивое снаге треба да користе, као и могуће слабе тачке руске војске.

"САД воде рутински војни дијалог на више нивоа са Украјином. Нећемо коментарисати специфичности тих ангажмана. Уопштено говорећи, пружамо информације Украјинцима како бисмо им помогли да боље разумеју претње са којима се суочавају и да бране своју земљу. против руске агресије. На крају крајева, Украјинци доносе коначне одлуке за своје операције", рекао је портпарол Пентагона бригадни генерал Пат Рајдер.

Украјина је последњих недеља користила комбинацију герилских бораца, прецизних удара великог домета и специјалних снага да покрене серију напада далеко иза руских линија, укључујући Крим, циљајући на логистику и командне и контролне пунктове, у припреми за офанзиву на југ. Да се ​​Украјина спрема за велику контраофанзиву било је јасно још у јулу када је украјински председник Володимир Зеленски наредио својим војним командантима да осмисле планове који би укључивали милион војника опремљених западним оружјем. Претходни украјински планови укључивали су амбициозније напоре да се поново заузме друге територије изгубљене у руској инвазији у протеклих шест месеци, укључујући град Запорожје на југоистоку земље. Али почетком ове недеље постало је јасно да су украјински званичници усредсређени на поновно заузимање области Херсон.

Вежбе ратног планирања

Вежбе ратног планирања су такође помогле САД да боље разумеју коју опрему, муницију или обавештајне податке могу да понуде, а што би било најкорисније Украјини.

Тако је Украјина у последња два месеца затражила и добила од САД оружје посебно прилагођено планираној противофанзиви на југу, као што је напредни ракетни систем ХИМАРС. Поред тога, САД су слале артиљеријске гранате, минобацаче и ручне противтенковске пројектиле Јавелин Украјини током рата, и пружале разне војне савете и обавештајне податке.

Упркос софистицираном западном наоружању и обуци, остаје отворено питање колико ће Украјина бити успешна у повратку изгубљене територије. Украјински званичници су већ рекли да ће офанзива на југу Украјине вероватно бити "спора операција уништавања непријатеља".

Русија и даље има огромну надмоћ у погледу укупног људства и количине артиљерије.

Међутим, стручњаци оцењују да сада постоји готово паритет моћи.

"Мислим да још није могуће потврдити обим украјинског напредовања, али они су сигурно утицали на способност Русије да се креће северно и јужно преко реке Дњепар својим нападима на мостове", рекао је високи званичник НАТО-а у среду.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА