Најновије

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР БЕСАН НА НЕМЦЕ: Нон стоп тражимо тенкове и оклопна возила, а добијамо изговоре!

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба оптужио је у уторак Немачку да игнорише позиве Кијева да пошаље тенкове Леопард и борбена возила пешадије Мардер, истичуц́и да Берлин користи само "апстрактне страхове и изговоре" као изговор.

Украјинска војска. (Фото: Flickr)

Кулеба је ово рекао након што је украјински председник Володимир Зеленски још једном позвао Запад да убрза испоруку наоружања његовој земљи, која последњих дана бележи војне успехе на североистоку земље.

„Из Немачке стижу разочаравајуц́и сигнали, а Украјини су одмах потребни леопарди и мардери – да би ослободили људе и спасили их од геноцида“, написао је шеф украјинске дипломатије на Твитеру.

„Ни један рационалан аргумент зашто се то оружје не може послати, само апстрактни страхови и изговори. Зашто се Берлин плаши онога чега се Кијев не плаши?“, додао је Кулеба у необично отвореном стилу за себе.

Ројтерс пише да је Немачка послала самоходне хаубице у Украјину и да Зеленски и Кулеба сматрају да то није довољно.

На сајту немачке владе редовно се ажурира дуга листа наоружања које шаље Немачка, међу којима су 24 противавионска ГЕПАРД-а, 54 оклопна транспортера М113, 3 хиљаде противтенковских Панцерфауст 3, 500 система Стингер, 2,7 хиљада против - авион СТРЕЛ, 21,8 милиона комада муниције за ватрено оружје, 10 хиљада пројектила 155 мм.

Кулеба често критикује Немачку што споро шаље оружје, сугеришуц́и да је то због страха Берлина од антагонизације руског председника Владимира Путина.

„Шест месеци се савезници свађају ко ц́е продати тенкове Украјини. Нема их вец́ шест месеци јер нема 'политичког решења'. Русија наставља свој терор, људи гину, време се губи. Немачко, чекамо ваш знак", написао је он на Твитеру у уторак.

У разговорима са Кулебом током викенда, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок обец́ала је даљу војну помоц́ Украјини и није искључила слање тенкова, додајуц́и да ц́е „наредне недеље и месеци бити пресудни” за ратом разорену земљу.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА